latinica  ћирилица
11/10/2018 |  07:49 ⇒ 09:41 | Autor: SRNA

Patrijarh antiohijski Јovan od danas u posjeti SPC

Njegovo blaženstvo patrijarh antiohijski i sveg Istoka Јovan Deseti boraviće od danas do 19. oktobra u zvaničnoj posjeti Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Blaženjejši patrijarh Antiohjski Јovan (foto:patriot.rs) -
Blaženjejši patrijarh Antiohjski Јovan (foto:patriot.rs)

U čast dolaska patrijarha antiohijskog Јovana, u 12.00 časova u Sabornoj crkvi u Beogradu biće služena doksologija, kada će građani imati priliku da ga pozdrave, saopšteno je iz SPC.

Centralni događaj posjete biće saborna sveta liturgija koju će patrijarsi sa arhijerejima obje crkve služiti u nedjelju, 14. oktobra, u Hramu Svetog Save.

Patrijarh antiohijski i njegova pratnja posjetiće i srpske svetinje Žiču, Studenicu, Ostrog, Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, kao i hramove u Podgorici i Nišu.

Dvojica patrijarha će se sastati i sa vodećim ličnostima državnog i društvenog života Srbije.

Oni će tokom susreta razgovarati o aktuelnim problemima sa kojima se suočavaju obje crkve, ali i pravoslavlje i hrišćanstvo u cjelini, među kojima značajno mjesto zauzimaju pitanja uzroka i posljedica strahovitog ratnog stradanja Sirije i velikog egzodusa naroda sa Bliskog istoka.

Stanovnici mjesta koja će posjetiti patrijarh Јovan imaće rijetku priliku da svojim molitvenom prisustvom posvjedoče ljubav i hrišćansku solidarnost srpskog pravoslavnog naroda sa hrišćanima Antiohije i Sirije koji pred svim narodima svijeta svjedoče jednu istinu i vjeru, vjeru u Gospoda Isusa Hrista, vjeru u vaskrsenje njegovo, navodi se u saopštenju.

Iz SPC navode da su bratska saradnja, uzajamna podrška i veza ljubavi dvije sestrinske crkve, dvojice poglavara i pravoslavnih naroda sastavni dio i plod ove posjete.