latinica  ћирилица
10/10/2018 |  17:58 ⇒ 11/10/2018 | 09:53 | Autor: RTRS

Lavrov čestitao Dodiku i Cvijanovićevoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas telefonski sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim, koji mu je u ime predsjednika Rusije Vladimira Putina i u svoje lično ime čestitao pobjedu za člana Predsjedištva BiH.
Lavrov i Dodik - Foto: RTRS
Lavrov i DodikFoto: RTRS

Lavrov je Dodika zamolio da čestitke prenese i pobjednici izbora za predsjednika Republike Željki Cvijanović, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Ruski ministar je poželio što skorije formiranje skupštinske većine i imenovanje Vlade Republike Srpske, te izrazio očekivanja da će Predsjedništvo BiH raditi na legalan način, da će raditi uz čvrsto poštovanje Dejtonskog sporazuma, poštujući prava entiteta i tri naroda u BiH.

Dodik je zahvalio na čestikama predsjednika Rusije i ruskog šefa diplomatije, ističući da će se kao srpski član Predsjedništva zalagati za slovo Dejtona i poštovanje Ustava, onako kako piše u tim dokumentima, bez namjere da provodi bilo kakvu politiku duha Dejtona.

Lavrov je rekao da će Rusija podržavati takvu politiku predsjednika Dodika i njega lično.

Ruski ministar inostranih poslova zamolio je predsjednika Srpske da prenese saučešće porodici poginulog radnika Rafinerije u Brodu, poželivši povrijeđenim radnicima brz oporavak.

Lavrov je rekao da je upoznat da se vodi istraga o uzrocima nesreće i da očekuje da će se brzo saznati kako je došlo do nje.

Dodik je informisao ruskog ministra da je danas obišao povrijeđene radnike, koji su u bolnici i van životne opasnosti, te da je u Brodu razgovarao sa rukovodstvom Rafinerije nafte.

Ministar inostranih poslova Rusije i ovom prilikom je zahvalio na srdačnom prijemu koji je upriličen za njega u Banjaluci.