latinica  ћирилица
10/10/2018 |  17:22 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad: Sjećanje na 1644 ubijena civila i vojnika

U Mrkonjić Gradu obilježene su 23 godine od stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština.

U jesen 1995. godine, u naletu Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, podržanih NATO logistikom, izvršen je pogrom nad srpskim stanovništvom iz zapadne Krajine.

Tada su ubijena 1.644 srpska vojnika i civila, dok se za 199 ljudi još traga.

Sa vjekovnih ognjišta protjerano je 120.000 Srba.

Na području Mrkonjić Grada ubijeno je 357 srpskih vojnika i civila, gdje je pronađena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima 181-im ubijenim, među kojima su 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske i tri pripadnika MUP-a Srpske. Porodice žrtava kažu da ih najviše boli što za ovaj svirepi zločin i nakon 23 godine niko nije odgovarao.

Ljiljana Perić, iz Mrkonjić Grada u masovnoj grobnici pronašla je tijela oca, brata i strica.

- Izgleda da su Srbi sami sebe ubili kao da su moj brat i stric i ostali sami sebe ubili najžalosnije je što se sve zna ko su šta su - priča Ljiljana.

Za zločine još niko nije odgovarao, iako je Srpska dokumentaciju o njima proslijedila Tužilaštvu BiH i Haškom tribunalu.

- Boli da ti zločinci nisu kažnjeni i da je to negdje u ladice postavljeno iako smo reagovali i Republike Srpske preko tužilaštva BiH nažalost to nije došlo tamo gdje treba da se kazne zločinci - istakao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko ivalidske zaštite Republike Srpske.

- Bez utvrđenma pojedinačne odgovornosti za svakog počinioca nema mira, pomirenja, napretka - poručuje Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Samo na području Mrkonjić Grada porušeno je i zapaljeno 1.608 kuća i oko 700 stanova. Šteta se procjenjuje na oko 680 miliona maraka.

- Ali ne možemo da oprostimo organizovanu pljačku fabrika škola ustanova i mehanizacije - napominje Divna Aničić, načelnica Mrkonjić Grada.

Vijence u Mrkonjiću položile su i brojne delegacije i pojedinci, među kojima i izaslanik predsjednika Srpske, predstavnici Parlamenta i Vlade, udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i konzul Srbije u Banjaluci.