latinica  ћирилица
10/10/2018 |  14:18 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

Srbi ne smiju odustati od Zajednice srpskih opština

U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici danas je održan protest zbog nesprovođenja Briselskog sporazuma, odnosno neosnivanja Zajednice srpskih opština /ZSO/, sa kojeg je, između ostalog, poručeno da Srbi neće odustati od toga, jer ZSO znači njihov opstanak na Kosovu i Metohiji.
Kosovska Mitrovica - protesti - Foto: SRNA
Kosovska Mitrovica - protestiFoto: SRNA

"Ne možemo i ne smemo odustati od sprovođenja Briselskog sporazuma, jer bi to značilo da odustajemo od našeg opstanka na svome", istakao je gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, koji je i predsjednik Srpske liste.

On je poručio da okupljeni na ovom skupu žele da podsjete Brisel da natjera Prištinu da izvrši ono na šta se obavezala, odnosno da formira ZSO.

S obzirom da je Briselskim sporazumom utvrđeno da se odmah poslije lokalnih izbora 2013. godine formira ZSO, potpredsjednik Srpske liste Dalibor Јevtić napomenuo je da je "propušteno 2.000 dana šanse za pomirenje Srba i Albanaca".

"Propušteno je 2.000 dana šanse da izgradimo bolji život i poverenje", rekao je Јevtić, optužujući EU da, kao garant sprovođenja Briselskog sporazuma, nije spremna da obećano realizuje.

On je apelovao na međunarodnu zajednicu da prestane sa traženjem izgovora i da "makar malo budu politički hrabriji" da bi obećano formiranje ZSO sproveli u djelo.

"ZSO nije institucija koja će brinuti samo o građanima koji žive u većinski srpskim opštinama, već i u svim sredinama u kojima Srbi žive sa jednim jedinim ciljem da Srba na Kosovu i Metohiji bude više i da bolje žive", rekao je Јevtić.

On je poručio da Srbi nikada neće odustati od ZSO i od života na Kosovu i Metohiji.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović rekao je da Srbi sa zebnjom prate ovaj proces i da je sve veći strah da ZSO neće biti formirana, jer više od pet godina Srbi čekaju da se obećanje ispuni.

"Neprihvatljivo je da se taj proces odgađa isključivo iz političkih interesa. Odgovornost je na EU i zato od vas iz međunarodne zajednice očekujemo da sprečite formiranje jednonacionalne zajednice", istakao je Popović.

On je upitao EU dokle se stiglo sa formiranjem Specijalnog suda i da li znaju koliki je bol srpskog naroda zbog toga što niko od zločinaca nije uhapšen.

"Srbi imaju veliko očekivanje od ZSO, jer će ona biti osnov sigurnosti opstanka i ostanka Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Popović.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić, koji je i poslanik u kosovskom parlamentu, rekao je da Kosovska Mitrovica 19 godina istrajava na svome i da Srbi istrajavaju mudri i strpljivi, ali da to strpljenje ima svoj kraj, jer je prošlo 2.000 dana laži i obećanja o sprovođenju Briselskog sporazuma o ZSO.

"Svi oni koji su protiv ZSO su za asimilaciju Srba", rekao je Simić, uz poruku da srpski narod ne želi da bude ponižen i da Srbi nemaju pravo da odustanu od zahtjeva da se ZSO mora formirati.

Skup je protekao bez incidenata.