latinica  ћирилица
10/10/2018 |  12:59 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Ratari iščekuju kišu, narednih 10 dana bez padavina

Јesenja sjetva na području Semberije počela je na vrijeme, ali ratare muči nedostatak vlage u zemlji, pa željno iščekuju kišu, rekla je Srni stručni savjetnik za poljoprivredu u bijeljinskoj Gradskoj upravi Јelica Radičić.
Stanje usjeva - Foto: RTRS
Stanje usjevaFoto: RTRS

Radičićeva navodi da je sjetva počela, te da je planirana na 18.065 hektara, što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za 700 hektara ili četiri odsto.

"Proizvođači su bili razočarani niskom cijenom pšenice i to je sigurno uticalo na smanjenje površina koje će se naći pod jesenjim kulturama. Sjetva je u toku, počelo se sa uljanom repicom, ječmom, te pšenicom, ali na većini terena čekaće se kiša, jer mnoge površine neće moći biti sjetveno obrađene, bez vlage u zemlji", istakla je Radičićeva.

Prema njenim riječima, mnogi proizvođači će morati da sačekaju, jer je zemlja veoma suva.

"Važno je da se ne kasni - optimalni rok jesenje sjetve je od 5. do 25 oktobra za sjetvu pšenice, ali nije veliki problem ni da bude produžena i završena u novembru, ako bude lijepa jesen", napomenula je Radičićeva.

Ona je rekla da će ove godine pšenicom u Semberiji biti zasijano 14.350 hektara, ječmom 2.800 hektara, a uljanom repicom 500 hektara, dok će se na preostalim površinama naći ostale jesenje kulture - tritikale, zob, krmno bilje i povrće.

Meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Draško Rudan izjavio je Srni da Republiku Srpsku očekuje miholjsko ljeto, da će temperatura biti iznad prosjeka, od 20 do 26 stepeni Cezijusovih, a u nekim krajevima i više.

"Vrijeme u Republici Srpskoj do 20. oktobra biće stabilno i toplo - pravo miholjsko ljeto sa dnevnim temperaturama od 20 do 26 stepeni. Ono što je sigurno jeste da kiše nema u narednih 10 dana", naveo je Rudan.