latinica  ћирилица
10/10/2018 |  08:19 | Autor: SRNA

Perišić: Dodika u Sarajevu čeka teška situacija i podmetanje

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić ocijenio je da novog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika čeka teška situacija jer je hrvatski predstavnik Željko Komšić izabran glasovima Bošnjaka i stoga će u Predsjedništvu u startu biti odnos dva prema jedan.
Srđan Perišić (foto:BKTVNews) -
Srđan Perišić (foto:BKTVNews)

Perišić je naglasio da je to čist izborni inženjering Bošnjaka na štetu Hrvata, suprotno Dejtonskom sporazumu.

"Šefik DŽaferović i Komšić biće na jednoj, a Dodik na drugoj strani. U sve su se umiješali zapadni krugovi jer se išlo na to da se iz Predsjedništva BiH izbace Dodik i Dragan Čović koji imaju dobru komunikaciju. Za Dodika to nije uspjelo, ali za Čovića jeste", rekao je Perišić za "Večernje novosti".

On je dodao da Dodik, ipak, u Sarajevo dolazi sa velikom izbornom pobjedom i velikim samopouzdanjem.

"Biće tu podmetanja, ali ako Dodik ostvari ijedan cilj u Sarajevu, to će biti veliki uspjeh za Srpsku", rekao je Perišić.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Staša Košarac smatra da će Dodik raditi mnogo bolje nego njegov prethodnik Ivanić koji, kako je rekao, nije poštovao stavove institucija Republike Srpske.

I Košarac je ukazao na zamke koje čekaju Dodika u Sarajevu, naglasivši da DŽaferovića interesuje unitarna BiH, a Komšić je "dopuna takve bošnjačke politike u Predsjedništvu u BiH".