latinica  ћирилица
10/10/2018 |  07:40 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

Eksplozija u Rafineriji u Brodu - jedan radnik poginuo, deset povrijeđenih

Sinoć oko 21.30 časova došlo je do jake eksplozije u Rafineriji u Brodu, u kojoj je jedan radnik poginuo, a deset povrijeđeno.

Eksplodiralo je postrojenje 04 i sve vatrogasne jedinice su gasile i lokalizvale požar, ovo je za našu televiziju potvrdio načelnik opštine Brod Ilija Јovičić.

"Usljed eksplozije, devet radnika je povrijeđeno, jedan radnik je poginuo", izjavio je načelnik opštine Brod.

Diverzija je mogući uzrok eksplozije, piše beogradski list "Alo".

Republički ekološki, tehnički, te inspektori za zaštitu na radu i zaštitu od požara izašli su jutros na lice mjesta, kako bi u dijelu svojih nadležnosti utvrdili činjenično stanje u vezi sa eksplozijom u Rafineriji nafte Brod, rečeno je Srni u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Nakon požara u Rafineriji nafte Brod, kvalitet vazduha u Brodu je u granicama normale i nema opasnosti po zdravlje stanovnika ove i susjednih lokalnih zajednica, saopšteno je iz "Optima grupe", u čijem sastavu posluje Rafinerija. 

Situacija je pod kontrolom, a pisanja pojedinih medija da su nadležne službe naredile građanima koji žive u blizini Rafinerije da se sklone, jer u oblaku dima ima štetnih čestica po zdravlje, Јovičić je demantovao.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić izjavio je da je havarija u Rafineriji nafte u Brodu bila mnogo manjih razmjera nego što je to javnosti preneseno.

Komandir Policijske stanice Brod Slobodan Milićević rekao je danas da su vatrogasci nadljudskim naporima uspjeli da ugase požar nakon eksplozije u Rafineriji nafte Brod i da nije bilo havarije većih razmjera.

U Bolnicu Sveti apostol Luka u Doboju primljeno je šest pacijenata koji su povrijeđeni u eksploziji u rafineriji od Brodu, od kojih je pet sa lakšim povredama zadržano na opservaciji, dok je jedan pušten kući, rekao je doktor Zoran Blagojević.

"Za sada su lake tjelesne povrede nastale udarcima i komadićima krhotina stakla .Oni su stabilni i van životne opasnosti. Danas će biti završene dijagnostičke procedure", izjavio je Blagojević novinarima.

On kaže da su radnici upućeni na radiološku obradu, ultrazvučne preglede abdomena, pregled neurologa.

Iz policije navode da je jutros počeo uviđaj kojim rukovodi dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić, koji je obišao radnike u dobojskoj bolnici, izrazio je saučešće porodici nastradalog radnika Ljube Patkovića /33/ iz Žeravca.

On je zadovoljan što su ostali radnici dobro i očekuje da će u toku dana biti pušteni kući.

"Radi se o grupi radnika koji su radili na pogonu i koji su u međuvremenu intervenisali na sprečavanju dalje havarije", izjavio je Јovičić novinarima.

On je zahvalio čelnicima opština Slavonski Brod, Modriča i Derventa koji su izrazili spremnost da pomognu.

Јovičić je rekao Srni da je nakon sinoćnje eksplozije u Rafineriji nafte vatra brzo ugašena i da je treća smjena ušla u pogone da radi sa jednim časom zakašnjenja.

Pogledajte anketu i kadrove iz Broda:

Prema njegovim riječima, ovakve situacije nažalost nisu rijetke u rafinerijama.

On je dodao da će uzroci i posljedice eksplozije u Brodu biti poznati kasnije.

Zvaničnici Srpske uputili su danas telegrame saučešća kolektivu Rafinerije nafte Brod i porodici radnika Ljube Patkovića koji je nastradao u sinoćnjoj eksploziji i požaru u ovoj rafineriji.