latinica  ћирилица
09/10/2018 |  22:38 ⇒ 22:43 | Autor: RTRS

Derventa: Kamen temeljac za fabriku vrijednu milion evra

Vlasnik njemačke kompanije Vebo grup, Aksel Viting, i načelnik opštine Derventa Milorad Simić položili su kamen temeljac za izgradnju upravne zgrade i proizvodne hale za novu fabriku Vebo Bosna. U fabrici će se proizvoditi alati za automatske mjenjače za auto-industriju. Investicija je vrijedna milion evra, a u novoj fabrici biće zaposleno oko 50 radnika.
Derventa, kamen temeljac za fabriku - Foto: RTRS
Derventa, kamen temeljac za fabrikuFoto: RTRS

U novoj fabrici već je počelo da radi 17 radnika, od kojih je 15 mašinskih inženjera. Slaviša Todorović iz Doboja napustio je mjesto asistenta na Mašinskom fakultetu i došao u Derventu.

- U realnom sektoru vidio sam odgovarajući izazov, posebno u konstrukciji alata za auto-industriju - kaže Todorović.

Upravna zgrada sa halom planirano je da bude završena za dvije godine. U tom periodu biće zaposleno 35 mašinskih inženjera i 20 radnika u prozivodnji. Početne plate mašinskih inženjera su do 1.400 KM, a onih iskusnijih dostižu i plate u Njemačkoj.

- Mi konstruišemo i proizvodimo alate za prozvdonju dijelova za automatske mjenjače. Posjedujemo u tehnologiji 14 međunarodnih patenanta, tako da imamo osigurano tržište koje stalno raste - ističe Dragan Babić, projekt menadžer i direktor firme Vebo Bosna.

Ova firma dio je njemačke velike kompanije Vebo amtzel. Vlasnik fabrike ulaže u Centar za razvoj inženjerstva za izradu alata za auto-industriju u Derventi, jer je, kako je rekao, oduševljen ljudima ovdje.

- To radimo zato što ovdje ima dosta intelegentnih ljudi koji žele da ostanu i omoguće sebi ovdje život - naglašava Viting.

U Derventi u ovom trenutku radi 31 firma iz Evropske unije. Načelnik opštine Milorad Simić najavljuje mogućnost širenja industrijske zone na novih 10 hektara.

- Pod povoljnim uslovima omogućujemo poslovanje i ja sam uvjeren da ćemo, već u ovoj ili narednoj godini, ostvariti još privrednih projekata - kaže Simić.

Pored Dervente, njemačka kompanija Vebo amtzel ima priozvodnju u Detroitu u Americi. Glavni kupci ove fabrike najpoznatiji su proizvođači autmobila, BMV, Folksvagen, Audi, Porše i Daimler.