latinica  ћирилица
09/10/2018 |  19:40 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Hoće li Dobojlije na prijevremene lokalne izbore?

Izborom Obrena Petrovića u Predstavnički dom BiH, Doboj bi se mogao naći pred prijevremenim lokalnim izborima. Prema Izbornom zakonu, Petrović će morati da odluči koju će funkciju obavljati. U njegovoj stranci tvrde da je već odlučio.

Petrović je dobio oko 30.000 glasova i time osvojio poslanički mandat u PD PS BiH. S obzirom da obavlja dužnost gradonačelnika, moraće da se odrekne jedne od funkcija. Lično se još nije oglašavao, ali u njegovom SDS-u tvrde da je već izabrao.

- Sigurno je to da gospodin Petrović ide u Sarajevo i da su pred nama izbori za gradonačelnika. SDS je spremna za razgovore sa svim političkim subjektima i nadam se da ćemo doći do jedinstvenog kandidata za gradonačelnika - navodi Danijel Јošić, potpredsjednik GO SDS-a Doboj.

Za vanredne izbore spremaju se i u SNSD-u, najvećoj opozicionoj stranci u Doboju. Računaju da će to biti u februaru, a o imenima kandidata još ne žele.

- U svakom slučaju, mi idemo sa svojim čovjekom u borbu za gradonačelničku funkciju - rekao je Uroš Gostić, predsjednik GO SNSD Doboj.

Iako se već spekuliše sa pojedinim imenima za gradonačelnika Doboja, mnogi još sumnjaju da će Petrović napustiti tu funkciju. Bilo kako bilo, potpiše li izjavu o preuzimanju poslaničkog mandata, Doboj će u prijevremene izbore.

- Novi izbori za načelnika ili gradonačelnika treba da se održe u roku ne kraćem od 30 dana i ne dužem od 90 dana - navodi Nenad Paleksić, predsjednik GIK Doboj.

I zamjenik gradonačelnika Nebojša Marić osvojio je poslanički mandat za NSRS. To znači da bi do izbora novog gradonačelnika prvo trebalo popuniti mjesto zamjenika, a to će biti učinjeno već do 20. oktobra, na prvoj sjednici Skupštine grada. U SDS-u ne žele da licitiraju imenima, ali su sigurni da će to biti kandidat njihove stranke.