latinica  ћирилица
09/10/2018 |  15:28 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

U semberskom "Žitoprometu" priprema za pokretanje proizvodnje

U semberskom "Žitoprometu", nakon štrajka, pripremaju se za pokretanje proizvodnje. Republika Srpska preuzeće isplatu domaćim proizvođačima 6.000 tona pšenice, koja je uskladištena u tom preduzeću.

Uz pomoć od pola miliona KM, koje je Vlada doznačila "Žitoprometu", radnicima su isplaćene tri plate, nakon čega je sindikat preduzeća prekinuo obustavu rada, koja je trajala od 3. septembra.

"Dobili smo tri plate. Јuče je zvanično počeo rad, priprema proizvodnje. Atmosfera je sigurno bolja, malo postoji bojazan,  neki će na plaćeno odsustvo tokom priprema proizvodnje, jer svi nisu potrebni", rekao je Predrag Zarić, predsjednik Sindikata "Žitoprometa".

Zvaničnici Republike Srpske razgovarali su 4. oktobra u Bijeljini sa radnicima i rukovodstvom "Žitoprometa" i obećali pomoć za plate, te da će država preuzeti isplatu domaćim proizvođačima 6.000 tona pšenice, koja je uskladištena u ovom preduzeću.

"U svakom slučaju velika stvar, jer da je firma otišla u stečaj sva pšenica u "Žitoprometu" bi bila stečajna masa", kaže Boško Radić, predsjednik Udruženja poljopivrednika "Semberija".

Rukovodstvo "Žitopromet"a zahvalilo je na pomoći predsjedniku i premijerki Srpske, jer je štrajk prekinut, a uslijediće i isplata poljoprivrednim proizvođačima.

"Što se proizvodnje tiče, u početku nećemo moći raditi u punom kapacitetu, posao će se odvijati u jednoj ili dvije smjene, nećemo moći raditi u tri", naglašava Tomo Nestorović, direktor "Žitoprometa".

Za otkup 6.000 tona potrebno je 1,8 miliona KM. Taj novac očekuje više od 1.000 semberskih ratara, a prema najavama pšenica ostaje u silosima "Žitoprometa" za daljnju preradu i omogućava nastavak rada ove firme.