latinica  ћирилица
09/10/2018 |  13:45 | Autor: SRNA

Grabovac: Nećemo odustati od procesuiranja zločina nad Srbima

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac rekao je da Odbor nikada neće odustati od zahtjeva za procesuiranje i privođenje pravdi odgovornih za zločine nad Srbima na području zapadne Krajine 1995. godine i Posavine 1992. godine.
Marko Grabovac - Foto: RTRS
Marko GrabovacFoto: RTRS

"Regularne snage Hrvatske, u sadejstvu sa jedinicama HVO-a i takozvane Armije BiH, izvršile su 1992. i 1995. godine agresiju na Posavinu i zapadnu Krajinu gdje su počinjeni stravični zločini nad Srbima za koje još niko nije odgovarao", rekao je Grabovac Srni.

Grabovac je naglasio da su porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske nezadovoljni radom Tužilaštva i Suda BiH na procesuiranju ovih zločina.

"Republika Srpska je Tužilaštvu BiH i Haškom sudu dostavila obimnu dokumentaciju o ovim zločinima, ali, nažalost, pravosudne institucije na nivou BiH ni 23 godine nakon rata nisu učinile ništa da se ovi zločini procesuiraju i odgovorni privedu licu pravde", istakao je Grabovac.

On je naveo da nepravda najviše boli porodice koje su izgubile svoje najmilije i do danas nisu pronašle njihove posmrtne ostatke.

Grabovac je rekao da se neke od masovnih grobnica izmiještaju i da nema ekshumacija srpskih grobnica.

U Mrkonjić Gradu sutra će biti obilježene 23 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske, HVO-a i takozvane Armije BiH na 14 zapadnokrajiških opština u septembru i oktobru 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 120.000 Srba, ubijena su 1.644 civila i vojnika, i traga se za još 199 ljudi.

Na području Mrkonjić Grada ubijeno je 357 srpskih vojnika i civila, te pronađena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima 181 ubijenog vojnika i civila.