latinica  ћирилица
09/10/2018 |  12:04 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Sutra obilježavanje 23. godišnjice stradanja Srba u zapadnoj Krajini

Parastosom i polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje masovne grobnice u Mrkonjić Gradu, sutra će biti obilježena 23. godišnjica stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Savanović, koji je predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, rekao je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci da će obilježavanje organizovati ovaj odbor.

On je istakao da Srpska nikada neće odustati od procesuiranja i privođenju pravdi odgovornih za počinjene ratne zločine nad Srbima u zapadnoj Krajini.

"Srpski narod i porodice poginulih najviše boli nepravda, jer 23 godine nakon rata još niko nije odgovarao za te zločine.

Uvjeren sam da će jednog dana pravda stići one koji su počinili zločine", istakao je Savanović.

Savanović je napomenuo da je Republika Srpska dokumentaciju o ovim zločinima proslijedila Tužilaštvu BiH i Haškom tribunalu, ali da, nažalost, niko do sada nije odgovaro za te zločine, jer su neprijatelji Srba radili na realizaciji projekta davno osmišljenog da Srba zapadno od Drine ne bude.

Hrvatska regularna vojska, sa jedinicama takozvane Armije BiH i Hrvatskim vijećem odbrane, napala je 1995. godine opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

Sa tog područja muslimansko-hrvatske snage protjerale su oko 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.