latinica  ћирилица
08/10/2018 |  21:28 ⇒ 21:43 | Autor: sputniknews.com

"Referendum u Makedoniji i pobjeda Dodika - dva velika poraza Zapada na Balkanu"

Za samo nedjelju dana propast referenduma u Makedoniji i pobjeda Milorada Dodika na izborima u BiH svakako znače poraz Zapada, ali to još nije dovoljno da bi se balkansko klatno okrenulo na drugu stranu, piše Sputnjik.
Referendum u Makedoniji (Foto: SPUTNIK/DEЈAN SIMIĆ) -
Referendum u Makedoniji (Foto: SPUTNIK/DEЈAN SIMIĆ)

Zapad se baš upinjao da fijasko "evroatlantskog" referenduma u Makedoniji krsti kao pobjedu, ali toliku maštovitost u slučaju pobjede Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH teško da će pokazati. Naprosto, još aktuelni predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a je, prema zvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije, ubjedljivo iza sebe ostavio rivala Mladena Ivanića iz SzP, u koga je Zapad polagao velike nade, navodi Sputnjik.

S obzirom na to koliko je uložio u uspjeh opcija koje su se pokazale neuspješnim, i to sve u razmaku od nedjelju dana, makedonski referendum i opšti izbori u BiH komotno bi se mogli smatrati porazom Zapada. To je i ocjena Slobodana Јankovića sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

- Ovo je prije svega poraz politike Brisela, politike EU. Naravno, mislim na rezultat referenduma u Makedoniji, kao i rezultat izbora u BiH, odnosno posebno u Republici Srpskoj. Drugo, što je dodatno poražavajuće po arhitekte savremene Bosne jeste i kriza koja postoji od ranije, ali je dodatno naglašena sa ovim izborima, u odnosima između Hrvata i Bošnjaka - ističe Јanković.

On objašnjava da je neuspjeh doživio naglašeni pritisak EU da se stvari na Balkanu preurede, da se, kako kaže, ta siva zona koju čine Srbija, Makedonija, BiH, pa djelimično i Albanija, iako je članica NATO-a, drugačije prekomponuju, sa stanovišta EU i posebno Njemačke.

Јanković podsjeća da je od početka 2015. Njemačka bila posebno zainteresovana da upravo na Balkanu naglašeno sprovodi svoju politiku ili da nameće politiku EU. Pokazalo se, ocjena je Јankovića, da je upravo tu doživjela najveći krah.

Uostalom, i današnji mediji, pozivajući se na diplomatske izvore u Berlinu, prenose da je propast referenduma u Makedoniji uzdrmao njemačku kancelarku Angelu Merkel, kao i da su njena strahovanja od ishoda opštih izbora u BiH, posebno onih u Republici Srpskoj, bila opravdana.

Na pitanje u kojoj mjeri je to i poraz SAD, Јanković ukazuje da su one definitivno zainteresovane da u NATO utjeraju sve zemlje Balkana, što je politika NATO-a, ali i dalje, očigledno, i politika SAD.

- Sve to je uzdrmano referendumom u Makedoniji, donekle i rezultatima u BiH. Јasno je, dokle god postoji politika koja je usmjerena na saradnju sa Beogradom, dakle saradnju Srbije i Republike Srpske i njihovu dobru saradnju sa Ruskom Federacijom, dotle nema ništa od politike zaokruživanja NATO-a na balkanskom poluostrvu - zaključuje Јanković.

U kom smjeru će se dalje kretati odnosi Zapada i Balkana, ili se to klatno koje se ljuljuška, a ni ovoga puta se nije okrenulo na stranu Zapada, može usmjeriti ka drugoj strani? Da bi se to dogodilo potrebno je da se Rusija još više nego do sada usredsredi na Balkan, da bar parira ulaganjima Zapada i u kulturnoj i u političkoj sferi, što do sada nije bio slučaj i zbog toga je Zapad do sada pobjeđivao, odgovara Јanković.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, smatra da su Amerikanci, sa kojima nije bilo ozbiljnih konsultacija za održavanje referenduma, ponovo pustili Evropljane da pokažu svoju nemoć u Makedoniji. Tako se, podsjeća on, desilo nakon parlamentarnih izbora kada je rašomonijada trajala šest mjeseci i kada niko od mnogobrojnih Evropljana koji su dolazili u Skoplje nije uspio da riješi tu krizu, što je za pet dana uspjelo američkom činovniku srednjeg ranga.

On ne sumnja da će Amerikanci kojima je članstvo Makedonije u NATO-u bitno, na tome raditi i dalje. Da li kroz Sobranje, usvajanjem zakona, što je, smatra on, vjerovatnije, ili na vanrednim izborima. Zato on referendum u Makedoniji ne vidi kao poraz Zapada, za razliku od situacije poslije upravo održanih izbora u BiH.

- Mislim da je ovaj poraz Ivanićevog Saveza za pobjedu nešto što sigurno nije obradovalo ni EU ni SAD. To je nešto što ide naruku interesima Moskve i to je više nego jasno - kaže Rajić.

On, međutim, sumnja da bi to bilo dovoljno da preokrene političko klatno na Balkanu na rusku stranu.

- Nisu ovi izbori donijeli baš takvu tektonsku promjenu u BiH. Makedonija za mene nije donijela promjenu jer oni svakako nastavljaju tim putem evroatlantskih integracija. Druga stvar bi bila da je Makedonija odustala od NATO-a. Onda bismo to mogli nazvati drastičnim promjenama koje govore da bi dio regiona mogao krenuti u nekom drugom pravcu - ocjena je Rajića.

To bi se, navodi on, moglo desiti ako propadne glasanje u Sobranju, pa dođu parlamentarni izbori koji izazovu novu krizu u Makedoniji. Mnogo ozbiljnije političke konflikte, a moguće i geopolitički, geostrateški drugačije zaokrete u Skoplju, moguće je očekivati tek ako na vlast u Makeodniji ili Grčkoj poslije izbora dođu oni koji bi poništili sporazum Ciprasa i Zaeva o imenu Makedonije što bi značilo novu blokadu prijema u NATO, objasnio je sagovornik Sputnjika.