latinica  ћирилица
08/10/2018 |  19:13 ⇒ 19:15 | Autor: TANЈUG

Јunker održao zapaljiv govor i narugao se Mejovoj (VIDEO)

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker danas je u govoru u Evropskom komitetu regiona pozvao na "sprečavanje marša ka ne-Evropi čija su inspiracija glupi nacionalisti".
Žan Klod Јunker - Foto: Screenshot
Žan Klod ЈunkerFoto: Screenshot

- Moramo reći "ne" svim populističkim pokretima. Pravim razliku između evroskeptika koji imaju svoje zahtjeve, u odnosu na ograničene populiste i glupe nacionaliste. Oni nisu ista stvar. Moramo da spriječimo ovaj marš ka ne-Evropi čija, su inspiracija glupi populisti i ograničeni nacionalisti - poručio je Јunker u govoru na otvaranju Evropske nedjelje gradova i regiona, prenosi Tanjug.

Ansa prenosi da je Јunker, izlazeći na binu, otplesao par koraka uz zvuke klavira i podsjeća da je slično učinila i britanska premijerka Tereza Mej prilikom dolaska na nedavni kongres njene Konzervativne partije, samo uz melodije pjesme grupe Aba.

Rojters navodi da je Јunker ovim malim plesom, na koji se odlučio pošto uvodna muzika nije prestajala iako je on bio spreman za govor, izazvao smijeh okupljenih, na koji je Јunker uzvratio velikim osmijehom.

Iako je njegov portparol kazao da improvizovani performans bivšeg premijera Luksemburga "nije bio usmjeren protiv bilo koga" i dodao da predsjednik Evropske komisije "gaji veliko poštovanje" prema Mejovoj, britanski mediji javili su da je ovaj ples djelovao kao ruganje na njen račun.

Ona je prošle nedjelje izašla na binu torijevske konferencije uz taktove Abine pjesme "Dancing Queen", što je bio geg na sopstveni račun pošto je tokom nedavne posjete Јužnoj Africi plesala sa djecom u školi. Na toj konferenciji Mejova je u govoru pozvala svoju podijeljenu stranku da stane iza njenih napora usmjerenih ka postizanju uređenog britanskog izlaska iz Evropske unije.

Rojters navodi da je probregzitovski Dejli mejl objavio da je djelovalo da je Јunker plesom "ismijavao" Mejovu, a sličnog mišljenja je i televizija ITV.