latinica  ћирилица
08/10/2018 |  16:32 | Autor: SRNA

Vulin: KFOR jedina legitimna oružana formacija na Kosovu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin prenio je danas predsjedavajućem Vojnog komiteta NATO-a generalu Stjuartu Piču da za Beograd KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji koja ne smije da se smanjuje i zahvalio za angažovanje zemalja Alijanse u njegovom sastavu.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

On je dodao da bilo kakvi koraci prištinskih vlasti usmjereni na formiranje takozvane vojske Kosova predstavljaju grubo kršenje Rezolucije Savjeta bezbednosti UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma i da su potpuno neprihvatljivi za Srbiju.

Vulin je ponovio da je Srbija čvrsto opredijeljena da zadrži poziciju vojne neutralnosti i da je Partnerstvo za mir optimalni oblik saradnje sa NATO-om, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Pič je rekao da Alijansa u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije, kao i navedeni pristup Srbije saradnji sa NATO-om, a da on lično veoma cijeni kredibilitet i sposobnost Vojske Srbije.

On je ponovio stav Alijanse da odluka o smanjivanju snaga Kfora treba da zavisi od stalne procjene razvoja situacije na političkom i vojnom p

lanu i bezbjednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma.

Pič je podsjetio na izjavu generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga, koju je ponovio jutros u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da Nato ne podržava jednostrane korake na pretvaranju "kosovskih snaga bezbjednosti u takozvane oružane snage Kosova bez odgovarajućih ustavnih promena".

On je rekao i da u Alijansi zvanično ne koriste izraz "vojska Kosova", već isključivo "kosovske snage bezbjednosti".

Današnji susret realizovan je na marginama posjete delegacije NATO-a, na čelu sa Stoltenbergom, vježbi "Srbija 2018".