latinica  ћирилица
08/10/2018 |  12:23 | Autor: SRNA

Brisel poziva na hitnu istragu ubistva novinarke Marinove

Vodeći političari EU i medijski aktivisti apelovali su na Bugarsku da hitno istraži ubistvo novinara Viktorije Marinove, dok su širom zemlje planirana bdenja.
Viktorija Marinova - Foto: Facebook
Viktorija MarinovaFoto: Facebook

Tijelo Marinove pronađeno je 6. oktobra u parku nedaleko od Dunava, u njenom rodnom gradu Ruse. Tužilaštvo je saopštilo da je Marinova prvo silovana, zatim pretučena i zadavljena.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov, koji je otputovao u Ruse, rekao je da nema dokaza koji bi ukazivali na povezanost ubistva i rada Marinove kao istraživačkog novinara.

"Šokiran sam užasnim ubistvo Marinove. Јoš jednom je hrabri novinar poginuo u borbi za istinu i protiv korupcije", istakao je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timerman.

On je pozvao bugarske vlasti da hitno dovedu odgovorne pred lice pravde.
Evropska partija zelenih saopštila je da vlasti treba da pokažu da su ozbiljni po pitanju zaštite novinara "koji predstavljaju kamen temeljac jedne funkcionalne demokratije".

Marinova je treći novinar ubijen u EU tokom posljednjih 12 mjeseci.

Bdenja povodom ubistva Marinove planirana su danas u gradovima Sofija, Ruse, Vidin i Pleven.

Bugarski list "Standard" objavio je jutros na naslovnoj strani da će "DNK otkriti ko je ubio Viki".

Marinova, iza koje je ostala sedmogodišnja kćerka, radila je za popularni kanal na sjeveroistoku Bugarske TVN, na kojem je prikazivana njena emisija "Detektor".