latinica  ћирилица
08/10/2018 |  11:42 | Autor: SRNA

Velika Britanija: Povećan broj slučajeva PTSP-a

Slučajevi posttraumatskog stresnog poremećaja među aktivnim vojnim licima i veteranima u Velikoj Britaniji povećan je u posljednjih 10 godina, rezultati su najnovije studije.

Većina onih koji boluju od ovog poremećaja su veterani koji su učestvovali u borbama, a 17 odsto prijavilo je simptome najvjerovatnijeg PTSP-a.

Eksperti kažu da su najvjerovatniji razlozi zakasnjelo pojavljivanje bolesti i gubitak podrške nakon napuštanja vojske.

U isto vrijeme, sve više veterana traži stručnu pomoć jer se povećala svijest o PTSP-u, javlja Bi-Bi-Si.

Studija Kraljevskog koledža u Londonu, koja je obuhvatila skoro 9.000 vojnih lica, objavljena je u Britanskom časopisu za psihijatriju.

Studija pokazuje da se broj slučajeva PTSP-a u vojsci povećala sa četiri odsto, koliko je iznosio 2004/2005. godine, na šest odsto u periodu od 2014. do 2016. godine.

Među veteranima koji su učestvovali u borbama u Iraku ili Avganistanu, 17 odsto je prijavilo simptome slične PTSP-u, u odnosu na šest odsto među onima koji su imali ulogu podrške kao što su ljekari ili avionska posada.

"Mi smo prvi put identifikovali da je rizik od PTSP-a za veterane koji su bili u borbama znatno veći u odnosu na rizik za one koji su i dalje u aktivnoj službi. Dok porast među veteranima daje razlog za zabrinutost, nije svaki veteran bio raspoređen i svaki treći je učestvovao u borbama", rekla je vođa projekta Šeron Stivlink sa Instituta za psihologiju, psihijatriju i neurološke nauke na Kraljevskom koledžu.

Studija je obuhvatila veterane koji su služili u Iraku i Avganistanu između 2014. i 2016. godine, a prosječno imaju oko 40 godina.

Takođe, poremećaji mentalnog zdravlja, kao što su anksioznost i depresija, ostaju i dalje na 22 odsto.