latinica  ћирилица
08/10/2018 |  08:29 ⇒ 08:36 | Autor: TANЈUG

Pompeo i Kim dogovorili: Samit s Trampom "što prije"

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un i američki državni sekretar Majk Pompeo dogovorili su se da organizuju drugi samit sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom "što je prije moguće". Razgovarali su i o mogućem američkom praćenju koraka Pjongjanga ka denuklearizaciji, saopštila je Јužna Koreja.
Pompeo i Kim dogovorili: Samit s Trampom "što prije" - Foto: RTS
Pompeo i Kim dogovorili: Samit s Trampom "što prije"Foto: RTS

Majk Pompeo je rekao da je njegova najnovija, četvrta posjeta Pjongjangu "još jedan korak" ka denuklearizaciji i da je imao "dobar i produktivan razgovor" s Kimom, ali da ima još posla, prenosi Rojters.

Јužnokorejski predsjednik Mun DŽae In razgovarao je sa Pompeom u Seulu nakon što se najviši američki diplomata sastao s Kimom, s kojim je razgovarao više od dva sata, a glavna tema je bila denuklearizacija Korejskog poluostrva.

"Ovo je veoma lijep dan koji obećava lijepu budućniost za obje zemlje", rekao je Kim kada je sa Pompeom sjeo da ruča poslije razgovora.

Pompeo je nakon sastanka napisao na svom Tviteru da se sastao s Kimom i da je nastavljen napredak u realizaciji sporazuma dogovorenog na samitu Kima i Trampa u Singapuru, prenio je AP.

"Hvala vam što ste ugostili mene i moj tim", napisao je Pompeo.

To je ujedno bila i četvrta posjeta Pompea Pjongjangu.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert saopštila je da je Kim pozvao inspektore da posjete poligon za nuklearno testiranje Pungjeri kako bi potvrdili da je on nepovratno zatvoren i neupotrebljiv.

Pompeo i Kim su se, takođe, saglasili da oforme radnu grupu "uskoro" kako bi razgovarali o procesu denuklearizacije i drugom samitu, koji je Kim predložio Trampu pismom prošlog mjeseca, saopštio je predstavnik za štampu južnokorejskog predsjednika, Јun Јung Čan.

"Američki državni sekretar i predsjednik Sjeverne Koreje su razgovarali o opcijama za lokaciju i datum drugog samita Kima i Trampa, ali ništa nije precizirano", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Mun, s kojim se Pompeo sastao poslije Kima, izrazio je nadu da će Pompeova posjeta i predloženi drugi sastanak Kima i Trampa donijeti "odlučujući napredak u oblasti denuklearizacije, kao i u mirovnom procesu".