latinica  ћирилица
07/10/2018 |  23:05 ⇒ 23:10 | Autor: sputniknews.com

SDA: Vode DŽaferović i Komšić

SDA je objavila nove rezultate glasanja za članove Predsjedništva BiH nakon obrađenih skoro 600.000 glasova u Federaciji BiH.
Glasačka kutija (foto: opcija.net) -
Glasačka kutija (foto: opcija.net)

Prema rezultatima glasanja koje iz minute u minutu objavljuje SDA, njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović osvojio je 40,4 odsto glasova.

Slijede kandidat SDP-a Denis Bećirović (33,7 odsto), kandidat SBB-a Fahrudin Radončić (11,9 odsto), nezavisni kandidat Mirsad Hadžikadić (8,3 odsto), kandidat Nezavisnog bloka Senad Šepić (4,7 odsto) i kandidat Stranke za BiH Amer Јerlagić (jedan odsto).

Što se tiče kandidata za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, u vođstvu je i dalje kandidat DF-GS Željko Komšić koji, prema rezultatima SDA, ima više od 70 odsto glasova.

Kandidat HDZ-HNS Dragan Čović osvojio je 21 odsto, slijede kandidat Naše stranke Boriša Falatar (4 odsto), kandidat Hrvatskog zajedništva Diana Zelenika (3,4 odsto) i kandidat Narodne stranke Radom za Boljitak Јerko Lijanović (1,1 odsto).

Marinko Čavara, predsjednik FBiH i član rukovodstva HDZ BiH, izjavio je da je Željko Komšić bošnjački kandidat i to, kako je kazao, onih koji ne vole BiH.

- Ima onih koji ne vole BiH, koji žele da naruše ravnotežu konstitutivnih naroda koja je uspostavljena u Vašingtonu, Dejtonu. Nadam se da se trend neće nastaviti u drugim mjestima gdje glasovi nisu prebrojani. Tako ćemo graditi budućnost da svaki narod bira svog predstavnika - rekao je Čavara.

Komšić (lider DF) do sada je u dva mandata bio hrvatski član Predsjedništva BiH, a izabran je glasovima Bošnjaka.

- To nije dobro - poručio je Čavara i dodao da se nada da to, ipak, neće ostati do kraja tako, te da Dragan Čović nema konkurenciju unutar hrvatskog naroda.