latinica  ћирилица
07/10/2018 |  18:52 | Autor: TANЈUG

Letonija- Pobjeda proruske stranke

Na parlamentarnim izborima u Letoniji pobijedila je opoziciona, proruska ljevičarska stranka Harmonija sa 19,8 odsto glasova. Prozapadna liberalna Partija za razvoj ima podršku 12 odsto birača.
Riga (foto:visitlithuania.ne) -
Riga (foto:visitlithuania.ne)

Očekuje se da će se Harmonija, koja uživa podršku velike ruske manjine u toj baltičkoj zemlji, suočiti s poteškoćama u formiranju vladajuće koalicije, nakon glasanja u kojem su nove populističke partije doživele uspon, a vladajuće stranke pad, prenosi AP.

Populističke stranke KPV LV i Nova konzervativna stranka ukupno su osvojile 27,9 odsto glasova, navodi Bi-Bi-Si, uz napomenu da su se one ranije dogovorile kako bi Harmoniju izostavile iz vlade.

Vladajuća centristička koalicija premijera Marisa Kučinskog osvojila je 27 odsto glasova. Podrška im je opala zbog nezadovoljstva javnosti rezultatima borbe protiv korupcije i pranja novca.

Analitičari kažu da bi Harmonija sada mogla da oformi vladu, ako udruži snage s populističkim partijama, a koalicioni pregovori bi mogli da traju nedjeljama.

Ova proruska stranka će imati 24 mjesta u 100-članom parlamentu, dok će Nova konzervativna partija imati 16, a KPC LV 15 poslanika.

- Bez Harmonije nije moguća nijedna koaliciona kombinacija koja bi bila sposobna i stabilna - rekao je agenciji njen predsjednik Nils Ušakov, inače gradonačelnik Rige.

Harmonija je saopštila da želi da Letonija ostane u EU i NATO-u, ali i da ima bliže ekonomske veze s Rusijom.

Ova stranka je vrlo popularna u rusofonoj manjini i osvajala je veliki broj glasova, ali nije bila u vladi jer su sve druge stranke odbijale da sa njom sarađuju, zamjerajući joj suviše prijateljski stav prema Rusiji.

Proruska manjina čini oko 25 odsto od oko dva miliona stanovnika u toj bivšoj sovjetskoj republici.