latinica  ћирилица
07/10/2018 |  12:08 ⇒ 12:37 | Autor: TANЈUG

Turski istražitelji: Saudijski pisac ubijen u konzulatu u Istanbulu

Poznati saudijski pisac i novinar "Vašington posta" DŽamal Kašogi (59) ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, smatraju turski istražitelji, piše AP pozivajući se na dva anonimna zvaničnika.
DŽamal Kašogi - Foto: Twitter
DŽamal KašogiFoto: Twitter

"Vjerujemo da je to bilo ubistvo sa predumišljajem i da je telo naknadno odneseno iz konzulata", rekao je agenciji jedan od zvaničnika.

U konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu odbacili su te tvrdnje nazvavši ih neosnovanim i dodali da su poslali svoj tim istražitelja kako bi pomogli u istrazi.

Kašogi koji je živio u SAD u egzilu nestao je u Istanbulu prošlog utorka prilikom posjete konzulatu u koji je došao da bi sredio papire za ženidbu sa svojom vjerenicom iz Turske, a u konzulatu tvrde da je on napustio rezidenciju.

Kašogi je dugogodišnji novinar, poznat po tome što je pisao kritičke tekstove o saudijskom princu, ali je i kritikovao Saudijsku Arabiju zbog rata u Јemenu i spora sa Kanadom.

Poznat je i po intervjuima sa liderom Al Kaide Osamom Bin Ladenom i putovanjima sa njim između 1987. i 1995. godine.

Početkom 90-ih on je pokušao da ubijedi Bin Ladena da se pomiri sa kraljevskom porodicom Saudijske Arabije i vrati u domovinu. Međutim, lider Al Kaide je to odbio.

Kašogi je održavao veze sa saudijskom elitom, uključujući i obavještajne službe, a pokrenuo je i satelitski medijski kanal El Arab u Bahreinu 2015. godine, koji je radio svega 11 sati.