latinica  ћирилица
06/10/2018 |  18:58 | Autor: SRNA

Usaglašeni principi pregovora Prištine i Beograda

Lideri političkih partija kosovskih Albanaca iz vladajuće koalicije u parlamentu samoproglašenog Kosova usaglasili su nacrt teksta rezolucije o principima pregovora Prištine i Beograda u kojem se navodi da dijalog treba da bude završen obostranim priznanjem, te da se ne prihvata treći nivo vlasti, odnosno zajednica srpskih opština.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

U nacrta rezoluciji, koja je usaglašena bez prisustva predsjednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija, navodi se da se dijalog mora voditi uz "obavezno poštovanje teritorije Kosova".

"Granice Kosova su neprikosnovene i o njima se ne može pregovarati", istaknuto je u u nacrtu rezoluciji.

U tekstu je navedeno da je "teritorijalni suverenitet i integritet Kosova neprikosnoven i da Kosovo ne prihvata treći nivo vlasti /zajednicu srpskih opština sa izvršnim ovlaštenjima/, već se mora poštovati ustav Kosova", saopšteno je iz kabineta samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja.

Precizirano je i da Kosovo prihvata učešće SAD i EU u postizanju sporazuma, da je parlament privremenih institucija najviši organ vlasti na Kosovu koji sa dvotrećinskom većinom ratifikuje sve sporazume koji se odnose na teritoriju, mir, saveze, politička i vojna pitanja.

Tekst nacrta rezolucije biće dorađivan i ubrzo će biti proslijeđen parlamentu samoproglašenog Kosova na usvajanje.