latinica  ћирилица
06/10/2018 |  18:23 | Autor: SRNA

Merkelova: Konzervativci da okončaju interne sporove

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da konzervativci moraju da okončaju interne sporove kako bi spriječili dalji pad popularnosti prije održavanja regionalnih izbora u dvije pokrajine.
Angela Merkel (Foto:twitter) -
Angela Merkel (Foto:twitter)

"Znam da kroz naše sporove gubimo podršku. Glasačima se ne sviđa kada se svađamo i nije im jasno zašto to uopšte činimo", rekla je Merkelova.

Hrišćansko demokratska unija, na čijem je čelu Merkelova, i sestrinska partija iz Bavarske - Hrišćansko socijalistička unija pokušavaju da usklade stavove po pitanju imigracije i sudbine domaće obavještajne agencije nakon smjene šefa te službe Hansa Georga Masena, koji se suočio sa optužbama da je naklonjen desničarima.

Rezultati anketa ukazuju da će CSU na izborima 14. aprila izgubiti apsolutnu većinu u parlamentu Bavarske i da podršku dobijaju partija Zelenih i stranka krajnje desnice Alternativa za Njemačku.

Prema predviđanjima, CDU će osvojiti samo 29 odsto glasova u pokrajini Hese, gdje se izbori održavaju dvije sedmice kasnije. Na prethodnim izborima u Heseu CDU je dobila 39 odsto glasova i formirala je vlast sa Zelenima.