latinica  ћирилица
06/10/2018 |  18:04 ⇒ 07/10/2018 | 07:01 | Autor: RTRS

Građani biraju između 7.494 kandidata i 128 političkih subjekta

U BiH na snazi je izborna ćutnja, koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta. Ujutro od 7.00 časova biće otvoreno pet i po hiljada biračkih mjesta.

Na četiri glasačka listića građani će birati između 7.494 kandidata i 128 političkih subjekta! Pravo glasa ima više od 3,3 miliona građana.

Od 7.00 časova ujutro do 19.00 časova uveče građani će moći da glasaju za političke predstavnike na 518 funkcija u BiH. Na Opštim izborima biraju se tri člana Predsjedništva, predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske, 42 poslanika parlamenta BiH, od čega 28 iz Federacije i 14 iz Republike Srpske, 83 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i 98 Parlamenta Federacije BiH.

Takođe, biće izabrano i 289 poslanika u deset kantonalnih skupština u Federaciji. Osim na redovnim biračkim mjestima, glasanje je omogućeno i građanima kojima je kretanje ograničeno.

Branko Petrić, predsjednik CIK BiH kaže da je formirano 314 mobilnih timova, koji će obići oko deset hiljada građana, koji ne mogu da napuste svoje domove, a koji žele da glasaju.

Svaki glasač u Srpskoj dobiće četiri lista, a na svakom ponaosob može da glasa za člana Predsjedništva iz Srpske, predsjednika ili potpredsjednika Republike Srpske, poslanike u Narodnoj skupštini i predstavnike iz Srpske u Parlamentu BiH.

Pravo glasa u Srpskoj ima više od 1,2 miliona stanovnika. Osim u BiH, glasaće se i u inostranstvu.

"Ove godine naši glasači će moći da glasaju lično u ambasadama u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu, Beogradu i generalnim konzulatima BiH u Čikagu, Minhen, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu. Na ovim mjestima glasaće oko hiljadu građana", istakao je Petrić.

Za praćenje izbora CIK je akreditovao 6.424 posmatrača, od kojih je oko 1.500 stranaca, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60.000 stranačkih posmatrača.

Izbori će koštati oko 8,5 miliona maraka, a građani će svoje glasačke listiće prvi put ubacivati u providne glasačke kutije.

Na biralište svako treba da ponese jedan od identifikacionih dokumenata izdatih u BiH – ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

Ukoliko građani ne znaju na kom biračkom mjestu se nalaze, mogu to da provjere na veb stranici Centralne izborne komisije, ukucavajući svoje ime i matični broj ili slanjem sms poruke, nakon čega će dobiti informaciju gdje mogu da glasaju.