latinica  ћирилица
06/10/2018 |  17:08 ⇒ 18:00 | Autor: sputniknews.com

Kako će Putin proslaviti 66. rođendan?

Predsjednik Rusije Vladimir Putin provešće rođendan u krugu rođaka, bliskih ljudi i prijatelja, saopštio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.
Vladimir Putin (Foto: Tass) -
Vladimir Putin (Foto: Tass)

Ranije je Peskov rekao da predsjednik Rusije, po pravilu, provodi rođendan s bliskim ljudima, iako ponekad ima izuzetaka. Prošle godine je, na primjer, imao planiran čitav niz telefonskih razgovora, kao i savjetovanje sa članovima Savjeta bezbjednosti Rusije.

Putin je 2016. godine obilježio rođendan tako što je učestvovao u Noćnoj hokejskoj ligi, a 2014. godine je otputovao u Sibir.

Putin je, prema sopstvenim riječima, samo jednom uspio da proslavi rođendan s kolegom iz inostranstva, a to je bio predsjednik Kine Si Đinping. Njegov rođendan je tada bio obilježen skromno, uz čašicu votke i meze.

Berluskoni dolazi na rođendan

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni izjavio je danas da je avionom krenuo u Rusiju da proslavi Putinov rođendan.

"Letim avionom na rođendan mog prijatelja Vladimira Putina. Koristim mogućnost da razgovaramo o najvažnijim međunarodnim problemima", naveo je Berluskoni na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ove sedmice italijanski mediji su saopštili da Berluskoni namjerava da posjeti Putina na rođendan po cijenu da propusti program svoje partije "Naprijed, Italijo" koji se održava u Milanu ovog vikenda.

Berluskoni, koji je 29. septembra napunio 82 godine, izjavio je da je dobio čestitku od Putina.

Prema njegovim riječima, "čestitke od prijatelja Vladimira Putina su uvijek posebne". Berluskoni je Putinu zahvalio na ruskom jeziku.

Prošle godine italijanski političar je takođe prisustvovao obilježavanju rođendana ruskog lidera u Sočiju i poklonio mu ogroman pokrivač na kojem je prikazano rukovanje dvojice političara sa znamenitostima Rusije i Italije u pozadini.

Putina i Berluskonija povezuje dugogodišnje prijateljstvo. Oni su u više navrata posjećivali jedan drugog privatno i službeno. Krajem septembra 2015. godine Berluskoni je boravio na Krimu, a nekoliko mjeseci pre toga posjetio je Putina u Altaju.