latinica  ћирилица
06/10/2018 |  15:30 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Šta krije pravoslavna bogomolja u Hercegovini- uskoro počinju arheološka iskopavanja?

Arheolozi Muzeja Hercegovine iz Trebinja, uskoro će početi istraživanja u hramu Svetog Ilije, u selu Mesarima, koji datira iz 15. vijeka. Značajnija rekonstrukcija i obnova urađeni su krajem 19. vijeka, a usljed dotrajalosti, zaštita tog nacionalnog spomenika kulture traje već nekoliko godina.

Crkva Svetog Ilije vezuje se za 15. vijek na osnovu sačuvanog natpisa na kamenom krstu, iz 1494. godine.

Arheolozi tvrde da je mnogo prije na tom mjestu postojala bogomolja, koja je bila tačka povezivanja primorja i zaleđa.

Iskopavanja počinju uskoro.

"Nakon iskopavanja ćemo dobiti više arheoloških podataka o toj najstarijoj građevini. Prema stilu građenja, možemo pretpostaviti da se radi o preromaničkom periodu, od 9. - 11. vijeka. Ranijim istraživanjima, a što potvrđuju i mještani koji su uređivali okolinu, ispod platoa i dijela crkve nalaze se grobovi", rekla je Ivana Grujić, direktorica Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Hram u Mesarima, jedan od najstarijih na području Trebinja, trebalo bi da otkrije veći broj istorijskih i drugih detalja.

"Prije nego što se obnovi crkva, želimo da vidimo šta nas ovdje očekuje u istorijskom smislu", kaže Miloš Lovrić, paroh.

Na osnovu kamenih gromila, arheolozi pretpostavljaju da je lokalitet bio i kultno mjesto u predrimskom periodu. Sačuvana je i nekropola stećaka.

"Јedan od stećaka ima ukras – prikaz raspeća, što se vezuje za prijeromanički period, a analogni primjeri istih su pronađeni kod Knina i Sinja", pojašnjava Ivana Grujić, direktorica Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Arheološka istraživanja vršiće arheolozi Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Uslove za obnovu crkve i saglasnost za arheološka istraživanja dao je Zavod za zaštitu kulturno - istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.