latinica  ћирилица
06/10/2018 |  11:53 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Bijeljina: Ugrožena bezbjednost učesnika u saobraćaju

Već godinu i po dana nije izmijenjen pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji koji bi definisao veličinu i oblik znakova. Zbog toga je na snazi pravilo da se kroz naseljena mjesta gdje prolazi magistrali put, vozila mogu kretati 80 km na sat, ukoliko nema znakova za organičenje brzine, što ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju, posebno pješaka.

U Dvorovima kod Bijeljine magistralni put Bijeljina-Rača prolazi kroz naselje i uz Osnovnu školu. Na ovom dijelu puta kada je nastava i dok dežura školski policajac, vozači poštuju ograničenje.Međutim, prema riječima učenika i roditelja, sasvim je drugačija situacija kada njega nema. 

Za razliku od Dvorova gdje je brzina ograničena znakom na 50 km na sat, u čak 13 mjesta na području koje pokriva PU Bijeljina ne postoji ograničenje kroz naseljena mjesta, odnosno brzina je ograničena na 80 km na sat. 

"Analizirajući broj saobraćajnih nezgoda sa posledicama po lica najkritičnije dionice magistralnih putnih pravaca gledajući broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima su Patkovača, Dvorovi, Trnjaci, Kojčinovac ,Velika Obarska i Majevička ulica u gradu Bijeljina gdje je u toku 2018. godine smrtno stradalo sedam lica", saopšteno je iz Policijske uprave Bijeljina.

Ministarstvo transporta i komunikacija BiH nadležno je za donošenje pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji, kojim bi se definisao izgled, oblik, i veličina novih znakova koji bi ukazivali na početak i kraj naseljenog mjesta. Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske kažu da će se nakon izmjene pravilnika riješiti i pitanje ograničenja kroz naseljena mjesta. 

"Kada se unesu u izmjene pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji, ti znakovi su isti ili slični će biti kao što je to u Srbiji urađeno gdje počinje naselje i završava se naselje i tu nema dileme. Čim uđemo u zonu gdje postavljen taj znak tu je ograničenje 50 km na sat", rekao je rukovodilac Odsjeka za vozače, vozila i puteve u Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milan Tešić.

Iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH, koje je nadležno za izradu i izmjenu pravilnika, niko se nije oglasio, iako su nam obećali da će dostaviti odgovor na naše pitanje.