latinica  ћирилица
06/10/2018 |  07:20 | Autor: RTRS

Miholjske zadušnice

Pravoslavna crkva danas obilježava Miholjske zadušnice, koje "padaju" u subotu pred Miholjdan, odnosno praznik kojim se Crkva sjeća Svetog Kirijaka Otšelnika.
Zadušnice - Foto: RTRS
ZadušniceFoto: RTRS

Pravoslavna Crkva ustanovila je Zadušnice kako bi se vjernici molitveno sjećali svojih upokojenih srodnika i prijatelja. Hrišćani danas odlaze u crkvu na Svetu Liturgiju, obilaze grobove i pale svijeće.

Uobičajeno je da se na zadušnice služi Sveta Liturgija, na kojoj sveštenik preliva vinom donešeno žito, odnosno koljivo, a poslije bogosluženja u hramu se odlazi na groblja, gdje se pale svijeće, a sveštenici obilaze i kade grobove. Oni koji nisu u mogućnosti da odu na groblja zbog udaljenosti, treba da odu do najbližeg hrama, i da tu obave pomen za svoje upokojene, koji su bili i ostali naši bližnji, čime pokazujemo svoju ljubav prema njima.

Zadušnice uvijek padaju u subotu, jer je to i inače, u toku čitave godine, dan kad se sjećamo upokojenih. Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito - koljivo. Žito nas simbolično podsjeća na Hristove riječi da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemaljskom mraku, nego u svjetlosti sunca. Žito je simbol smrtnog tijela i besmrtne duše u svjetlosti Carstva nebeskog.