latinica  ћирилица
06/10/2018 |  07:16 ⇒ 07/10/2018 | 07:19 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej osveštao Hram u Mrčevcima; Prisustvovali zvaničnici Srpske (FOTO)

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem danas su u selu Mrčevci kod Laktaša osveštali novoizgrađeni Hram Svetih ravnoapostolnih Konstantina i Јelene.

Kumovi hrama su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Odbora za izgradnju hrama Dragoljub Davidović, kojima su uručene pisane zahvalnice.

U besjedi nakon osveštanja hrama, patrijarh Irinej je pozvao sve građane Republike Srpske da žive u slozi i ljubavi.

"Mi smo mali narod i da bi se održali moramo biti složni i jedinstveni. To nas je održalo u čitavoj istoriji i to će nas održati sada i u budućnosti", istakao je patrijarh Irinej.

On je naveo da se Republika Srpska nalazi u velikom iskušenju u borbi za opstanak.

"Mnogo je onih koji ne žele da čuju za ime Republike Srpske i za nas Srbe, za vjeru hrišćansku i pravoslavnu, ali to je njihov problem. Naše je da se uzdamo u Gospoda Boga i da ga nosimo u srcima svojim, a sve drugo što je iznad nas ostaje Bogu", napomenuo je patrijarh Irinej.

Premijerka Cvijanović (Foto: RTRS)

On je rekao da srpski narod nije glup, već inteligentan i da je svijetu dao velike ličnosti.

Patrijarh Irinej je poručio srpskom narodu da čuva Republiku Srpsku, svoj identitet i srpsku vjeru pravoslavnu.

Vladika Јefrem izrazio je zahvalnost Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju na beskonačnoj ljubavi i pažnji koju ima prema Eparhiji banjalučkoj i srpskom narodu na prostoru Republike Srpske i šire.

"Hvala Vam jer ste našli vremena da i pored silnih obaveza posjetite ove prostore, a posebno Republiku Srpsku. To za nas mnogo znači, osjećamo se duhovno jači, sposobniji, da rješavamo probleme i iskušenja kojih ima na svim i na našem prostoru", istakao je vladika Јefrem.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Hram Svetih ravnoapostolnih Konstantina i Јelene u Mrčevcima kod Laktaša izgrađen u čast srpskih žrtava iz ovog sela koje su ubile ustaše u Drugom svjetskom ratu, kao i žrtava iz proteklog rata.

Dodik, koji je da porodicom jedan od kumova ovog hrama, podsjetio je da je u naletu ustaških jedinica u ovom selu u Drugom svjetskom ratu samo u jednom danu ubijen 141 mještanin tog sela, te da su tom prilikom ubijene i kompletne porodice.

"Uvijek je postojala želja ovog naroda da izgradi hram posvećen tim žrtvama, kao i žrtvama u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu", rekao je Dodik novinarima nakon osveštanja hrama.

Patrijarh Irinej - liturgija (Foto: SRNA)

On je istakao da je izgradnju ove svetinje, koja je pravljena sa ljubavlju, pomoglo više od 2.200 darodavaca različitog obima.

"Nakon četri godine okupili smo se ovdje da osveštamo novoizgrađeni hram uz prisustvo Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i vladike banjalučkog Јefrema", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske zahvalio je vladiki Јefremu koji je blagoslovio ovaj hram i patrijarhu Irineju što su osveštali svetinju u Mrčevcima.

Osveštanju hrama prisustvovala je i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Porodica Dodik (Foto: SRNA)

Hram je podignut u spomen svim mještanima sela Mrčevci, koji su nevino postradali 6. oktobra 1942. godine, kada su ustaški zločinci Nezavisne Države Hrvatske izvršili stravičan pokolj u selu i ubili 126 stanovnika.

Osveštanje Crkve (Foto: RTRS)

Osveštanje Crkve (Foto: RTRS)

Osveštanje Crkve (Foto: RTRS)

Osveštanje Crkve

Osveštanje Crkve (Foto: RTRS)

Osveštanje Crkve (Foto: RTRS)

Željka Cvijanović i Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Patrijarh Irinej i premijerka Cvijanović (Foto: RTRS)

Osveštanje Crkve (Foto: RTRS)

Dodik i Cvijanović (Foto: RTRS)