latinica  ћирилица
05/10/2018 |  15:19 | Autor: SRNA

Banjaluka: Festival pozorišta za djecu okupiće oko 100 učesnika

Predstavom "Prodavnica igračaka" Gradskog pozorišta Podgorica, u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci će u nedjelju, 7. oktobra, biti otvoren Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji će okupiti oko 100 učesnika iz devet zemalja.
Dječije pozorište RS - Foto: RTRS
Dječije pozorište RSFoto: RTRS

U takmičarskom dijelu Festivala, koji će biti otvoren u 19.00 časova, publici će biti predstavljeno 13 predstava teatara iz Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Bugarske, Italije, Poljske, Gvatemale, te Rusije.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković rekla je da je rukovodstvo ove ustanove učinilo sve da na najbolji način organizuje Festival, kako bi održao visoke kriterijume i standarde koje ima.

"Želja nam je da sve bude u duhu dobre energije kako bismo našoj djeci, kroz zanimljive predstave, dočarali i druge kulture i njihove vrijednosti", izjavila je Marinkovićeva novinarima.

Prema njenim riječima, Festival će u petak, 12. oktobra, po tradiciji zatvoriti Pozorištance "Puž" iz Beograda predstavom "Mačka u čizmama".

Ona je istakla značaj saradnje ovog sa drugim pozorištima u Banjaluci, kao što je Narodno pozorište Srpske, Gradsko pozorište "Јazavac" i "Nevid teatar".

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Vladimir Đorđević izrazio je zadovoljstvo što će pojedine predstave biti odigrane na sceni Narodnog pozorišta, te što se održava i njeguje tradicija festivala za djecu.

"Bitno nam je da naša djeca imaju mjesto i priliku da se kulturno obrazuju, jer je to naša buduća publika", naveo je Đorđević.

Glavni organizator i producent Gradskog pozorišta "Јazavac" Ljubiša Savanović izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje svih pozorišta u Banjaluci, čime se doprinosi da se kultura u Srpskoj podigne na što veći nivo.

"Siguran sam da će mališani sa ovog festivala ponijeti najljepše utiske i slike, te sa radošću čekati sljedeći", rekao je Savanović.

Predstavnik Nevid teatra Dejan Andrić naglasio je značaj festivala koji će okupiti brojne teatre iz zemalja okruženja, ali i svijeta i na zanimljiv način predstaviti svoj rad.

Međunarodni festival pozorišta za djecu održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, uz podršku grada Banjaluka i Ministarstva kulture i informisanja Srbije i brojnih prijatelja.

Selektor festivala Predrag Bjelošević kaže da će u ovogodišnjim predstavama jednako uživati najmlađa publika, kao i poznavaoci lutkarstva i gosti.

"Predstave u zvaničnoj konkurenciji karakteriše moderan lutkarski scenski koncept, bogatstvo lutkarskih formi, a najčešće insceniranih u kombinaciji lutkarske i žive scene", naveo je Bjelošević u recenziji.