latinica  ћирилица
26/09/2018 |  11:53 ⇒ 12:10 | Autor: SRNA

Šeranić: Projekat "Horizont 2020" važan za Srpsku

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da projekat "Horizont 2020" obuhvata sve sektore gdje istraživanje i inovacije mogu doprinijeti privrednom razvoju, te da je iz više razloga važan za Srpsku.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

"Taj projekat je bitan za Srpsku i njene istraživače iz više razloga, među kojima je i taj da omogućimo i vidimo na koji način da pomognemo korištenju sredstava iz ovog projekta, koji je prije svega osmišljen da kroz inovacije i nauku doprinese razvoju Evrope, a dostupan je i nama u Srpskoj", naveo je Šeranić.

On je novinarima u Banjaluci tokom održavanja dvodnevne radionice pod nazivom "Dani pripreme prijedloga projekata `Horizont 2020`" rekao da se značaj ovog projekta ogleda i u tome što je radionica ovog tipa organizovana u Banjaluci, čime se učinilo dostupnim to da se nauče pisati projekti u okviru ovog projekta.

"Јoš jedna stvar koja je važna je ta da se Ministarstvo kroz te aktivnosti okreće ka realizaciji Strategije naučno-tehnološkog razvoja Srpske, jer se sve to uklapal u ciljeve te strategije sa aspekta internacionalnizacije nauke i pristupa interdisciplinarnosti i inovantnosti u nauci unutar Srpske", dodao je on.

Rukovodilac Centra za makroekonomiju i unapređenje poslovanja u Privrednoj komori Srpske Olivera Radić istakla je da Privredna komora, kada je riječ o projektu "Horizont 2020", pruža podršku održavanju radionica i seminara koji omogućavaju zainteresovanima da apliciraju prema fondovima EU.

Ona je dodala da Privredna komora Srpske već aktivno učestvuje u tom projektu kao jedan od partnera koji realizuje program Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske, gdje posdtoji konzorcijum sastavljen od partnerskih institucija, kao što su Privredna komora, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, banjalučki Inovacioni centar i oba javna univerziteta.

"Zajednički realizujemo takozvani Radni paket četiri koji se finansira iz projekta `Horizont 2020` i koji je namijenjen inovacijama i unapređenju istraživačkih kapaciteta", navela je Radićeva.