latinica  ћирилица
26/09/2018 |  10:47 | Autor: SRNA

Objavljen kalendar proglašavanja dobitnika Nobelove nagrade

Švedska akademija objavila je danas kalendar proglašavanja dobitnika Nobelovih nagrada, a na spisku ove godine nema priznanja za književnost.
Nobelova nagrada - Foto: Getty Images
Nobelova nagradaFoto: Getty Images

Akademija je najavila u maju da u 2018. godini neće dodijeliti nagradu za književnost povodom seksualnog skanadala koji je izazvao duboke podjele unutar ove institucije.

Akademija je posljednji put odgodila dodjeljivanje priznanja za literaturu 1949. godine, a američki pisac Vilijam Fokner primio je nagradu naredne godine.

Ostale nagrade ove godine biće proglašene kako je i planirano. Dobitnik nagrade za medicinu ili psihologiju biće objavljen u ponedjeljak, 1. oktobra. Odluku donosi pedesetočlana komisija medicinskog istraživačkog instituta Karolinska.

Sljedećeg dana biće objavljeno ime dobitnika nagrade za fiziku, a 3. oktobra za hemiju. Ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju biće poznato 8. oktobra, prenijela je agencija DPA.

Svaka nagrada vrijedi devet miliona kruna /milion dolara/. U skladu sa tradicijom, priznanja će biti uručena dobitnicima na ceremoniji 10. decembra.