latinica  ћирилица
26/09/2018 |  08:15 | Autor: B92

Pelješac u plamenu: Vatra stigla do kuća (VIDEO)

Stanje na Pelješcu, gdje bjesne požari koje gase stotine vatrogasaca i vojska, vrlo je teško, kaže potpredsjednik hrvatske vlade Damir Krstičević.

Požar je na tom poluostrvu zahvatio više kuća. Zbog jakih naleta bure, kao i nepristupačnog terena, gašenje je otežano. Vatra je zahvatila potkrovlja i dio fasade nekoliko kuća u mjestu Mokalo, na području Orebića, dok su donji dijelovi kuća spaseni. Izdata je naredba za evakuaciju stanovnika sela Mokalo te turista iz dva obližnja kampa.

Nezvanično, uzrok požara na Pelješcu je varničenje dalekovoda koji je prošle noći oborila bura.

-Situacija na Pelješcu vrlo je složena, ali mislim da ćemo to sve staviti pod kontrolu - izjavio je za HRT Krstičević, koji je za ujutro hitno sazvao sastanak dubrovačko-neretvansko županijskog vatrogasnog štaba.

Ministar je izrazio žaljenje što su u požaru na Pelješcu u utorak nagorjela četiri stambena objekta - fasade i krovišta kuća u selu Stankovići, te zahvalio svim vatrogascima na ogromnom angažmanu koji su uložili u Orebiću i okolnim mjestima.

On je dodao da će vatrogasci cijelu noć dežurati i pratiti situaciju.

Zbog jake bure kanaderi su tek u poslijepodnevnim satima uspjeli da se probiju do požarišta i pomognu vatrogascima na terenu. Vjetar je prema posljednjim informacijama na Pelješcu promijenio smjer te se strahuje da bi požar mogao da krene prema opštini Trpanj.

Na terenu je 300 vatrogasaca sa 50 vozila i vojska, a danas stižu i dodatne snage u Orebić.

Krstičević je u utorak uveče obišao požarište u Splitu gdje je požar buknuo na vrhu Marjana, ali pola sata nakon dojave stavljen je pod kontrolu, prenosi Hina.