latinica  ћирилица
25/09/2018 |  20:29 | Autor: SRNA

Linta: Hrvatske diplomate veličale NDH na dječijem turniru u Beogradu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je danas da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputi najoštriji protest Zagrebu zbog činjenice da su hrvatske diplomate u Beogradu, na humanitarnom dječijem turniru u malom fudbalu, veličale zloglasnu NDH u kojoj je izvršen genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta naglašava da odluka Ambasade Hrvatske u Beogradu da na turniru pod nazivom "Diplomate za djecu" nastupi u crnim dresovima, na kojima je pisalo "Zemun", predstavlja veličanje nacifašističke NDH budući da je poznato da je genocidna tvorevina NDH, ili velika Hrvatska, obuhvatala i tu beogradsku opštinu.

"Hrvatske diplomate i zaposleni u hrvatskim diplomatskim predstavništvima u Srbiji su ovom drskom provokacijom duboko uvrijedili stotine hiljada svirepo ubijenih Srba, Јevreja i Roma tokom Drugog svjetskog rata, njihove potomke, kao i srpski, jevrejski i romski narod", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Humanitarni turnir u malom fudbalu održan je u subotu, 15. septembra, na Adi Cigalniji s ciljem prikupljanja pomoći za Prihvatilište za djecu.

Organizatori su bili ambasada Poljske i Slovačke u Beogradu, a, osim njih, na turniru je učestvovalo još 14 ekipa: ambasade Finske, Hrvatske, Grčke, Italije, Kanade, Ukrajine, Velike Britanije, Rusije, SAD, Francuske, Njemačke, zatim Delegacije EU u Srbiji, kao i MUP-a i Ministarstva sporta i omladine.