latinica  ћирилица
25/09/2018 |  17:59 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

"Motiv miješanja Zapada u izbore u BiH udar i na Srbiju"

Motiv miješanja Zapada u izbore u BiH nije samo slabljenje Republike Srpske, već i udar na Srbiju, kažu analitičari i to je motiv ovakvog reagovanja predsjednika Srbije.

U slučaju zaokreta od Rusije i pridruživanjem BiH NATO-u, Zapad bi imao Srbiju potpuno u šaci.

Postoji velika bojazan zato što niko ne može da predvidi šta će se dešavati u narednih deset, 15 ili 20 dana, kaže Aleksandar Vučić, objašnjavajući da su Srbi za region dobri samo kada su poniženi i u situaciji kada Srbija odskače od regiona, očekuje, čini se, da će Republika Srpska biti iskorišćena protiv nje.

"U svemu ćemo biti najbolji, da li to svi žele? Pa nemojte imati iluzija ljudi. Oni nas optužuju za sve svoje nedaće. Oni Srpsku smatraju remetilačkim faktorom, kao što ste vidjeli, ne interesuje ih mnogo ni Dejton, ne interesuje ih ništa. Mnogi u regionu smatraju da je Srbija dobra i uspješna i podobna da postane nečiji prijatelj samo onda kada je Srbija slaba i ponižena", kaže Vučić.

Razlog miješanja Zapada u izbore je jasan, kažu analitičari. Republika Srpska je poslednja brana NATO-u.

"Opasnost za Srbiju je politika koja je oličena, ajde da kažemo u nekom kao Dragan Mektić, to je antiruska politika, politka koja se pravi u ruskoj i britanskoj ambasadi, politika koja teži da ugura BiH u NATO po svaku cijenu i time stvarno skine bezbjednosnu komunikaciju i sinhronizaciju sa Srbijom. To je politika koja bi okrenula protiv Rusije i tako dodatno podijelila srpski narod", smatra politički analitičar Aleksandar Pavić.

Sličnog mišljenja je i ratni general Policijje Srpske Tomo Kovač ističe da je to neka posljednja tačka.

"Meni je drago da je Srbija shvatila da je na primjer jedan Јovan Divjak, Srbin ubijao srpske vojnike, po čemu se razilikuju Mektić i Crnadak? Mislite da oni ne bi radili na štetu Srbije, jasno da bi", ističe Kovač.

Poslanik Srpske napredne stranke, Vladimir Đukanović kaže da nije tajna čega se predsjednik Srbije boji u narednih 20-ak dana.

"O tome govorim već pola godine. Britanci su poslali svoje medijske stručnjake iz Makeodnije da ruše Milorada Dodika. Mislim da će ići na scenario nepriznavnja izbora, jer to je već probana tehnika", navodi Đukanović.

Analitičar Saša Borojević, ističe da su jedan posao zaviršili na sjevernim granicama Srbije, to je Makedonija, a kako kaže sada drugi hoće na zapadnim.

Vučić jeste poručio da se pored svega neće miještati u izbore i da će dokaze o umiješanosti iznijeti nakon izbora, ali je poručio svima da on lično nikada neće staviti žig na čelo sprskog naroda da bi se dopao bilo kome u inostranstvu.