latinica  ћирилица
25/09/2018 |  16:30 ⇒ 16:31 | Autor: Nezavisne

"Dolazi pozorište" u šest gradova Srpske

U okviru decentralizacije kulture, koju i ove godine sprovodi Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske zajedno sa Vladom, Udruženje Forum teatar iz Istočnog Sarajeva realizovaće projekat "Dolazi pozorište".
Kotor Varoš - predstava "Ptice" - Foto: SRNA
Kotor Varoš - predstava "Ptice"Foto: SRNA

Projekat će biti realizovan u opštinama Han Pijesak, Sokolac, Rogatica, Trnovo, Kalinovik i Kneževo, a finansiraće se dijelom i iz prihoda od igara na sreću.

Cilj projekta je, kako kažu u Forum teatru, da se u realizaciju uključi što veći broj djece i prosvjetnih radnika iz ovih opština i da im se omogući da pogledaju pozorišnu predstavu i učestvuju u kreativnim radionicama sa prezentacijom.

- Edukacija najmlađih, njihovih učitelja, pedagoga iz oblasti izrade lutaka, novih lutkarskih formi, istraživanja alternativnih oblika lutkarstva veoma je značajan segment projekta. Ovim projektom želimo da skrenemo pažnju na problem kulturno nerazvijenih opština i ukažemo na činjenicu da djeca i u malim sredinama imaju iste kulturne potrebe i želje za njihovo ostvarenje kao i u velikim kulturnim centrima - kaže Vitomir Mitrić, direktor Forum teatra.

Realizacija ovog projekta počinje danas u Kneževu, gdje će pred tamošnjom publikom biti izvedena predstava "Ptice".

Ova predstava sutra će biti odigrana u Trnovu, a ovaj komad, po riječima Mitrića, kroz edukativne segmente biće i svojevrsna pokazna radionica za pedagoge, učitelje i nastavnike.

Projekat se nastavlja u oktobru, gdje će u okviru Dječje nedjelje biti odigrana predstava "Nesrećna Kafina", po tekstu Јovana Јovanovića Zmaja.

- Osim polaznika, djece osnovnoškolskog uzrasta, u realizaciju projekta uključena su i djeca sa posebnim potrebama i pedagozi koji će iskustvo stečeno na kreativnim i pokaznim radionicama koristiti u vannastavnim aktivnostima s učenicima - naveo je Mitrić, dodajući da je uživanje u kreiranju i radost igre prilikom prezentacije, osnovni motiv koji pokreće ovaj program.

- Literarni predložak kreativnih radionica je Ezopova basna "Lisica i gavran", u kojoj su životinje personifikacija ljudi. Basne su danas popularne  u vaspitavanju, jer daju moralnu poruku djeci da ne treba uvijek nasjesti na laskanje, već biti svjestan svojih mogućnosti, čime se šalje jasna poruka najmlađima - navodi Mitrić.