latinica  ћирилица
25/09/2018 |  15:53 ⇒ 16:19 | Autor: SRNA

Stojanović: Milionska ulaganja u odbranu Srpske od poplava

Pomoćnik ministra za vodoprivredu Republike Srpske Čedomir Stojanović izjavio je danas da je ulaganje 55 miliona evra kroz projekat "Hitna pomoć i zaštita od poplava" na prostoru Srpske među najbitnijim ulaganjima u posljednjih 30 godina.
Bijeljina - Stojanović, konferencija - Foto: SRNA
Bijeljina - Stojanović, konferencijaFoto: SRNA

"Tolika ulaganja su neophodna, jer smo imali period od 30 godina u kojima nije bilo ulaganja u vodoprivredne objekte", rekao je Stojanović novinarima uoči završne konferencije o sprovođenju ovog projekta koja je održana u Etno selu "Stanišići" u Bijeljini.

On je podsjetio da je šteta u katastrofalnim poplavama 2010. i 2014. godine u Republici Srpskoj procijenjena na oko 1,5 milijardi KM.

Prema njegovim riječima, projekat "Hitna pomoć i zaštita od poplava - upravljanje poplavama u Republici Srpskoj" traje od 2013. godine, vrijednost kredita Evropske investicione banke je 55 miliona evra i u toku je zavšni dio izvođenja mjera koje bi trebalo da budu okončane u narednih godinu do godinu i po.

"Njegovom realizacijom urađena je sanacija i rekonstrukcija kompletnog Savskog nasipa, crpnih stanica, 180 kilometara obodne kanalske mreže, rekonstrukcija riječnih tokova kroz urbane sredine koji su bili najkritičniji, čime se stvaraju uslovi za mirniji život stanovništva i privredni život u tim regionima", rekao je Stojanović.

On je naveo da je već odobren novi kredit Evropske investicione banke od 19 miliona evra iz kojeg će se finansirati mjere zaštite od poplava u Modriči, Doboju, Banjaluci, Prijedoru i Bijeljini.

"Uz ove mjere i izgradnju drinskog nasipa, u Republici Srpskoj ćemo imati potpuno stabilan i funkcionalan sistem odbrane od poplava", zaključio je Stojanović.

Milan Kikić, direktor Јavne ustanove "Vode Srpske" koja je realizovala projekat hitnih mjera zaštite od poplava, rekao je novinarima da će na konferenciji biti sagledano sve što je u ovoj oblasti već urađeno, kao i planovi za naredni period i izgradnju novih vodoprivrednih objekata u Republici Srpskoj.