latinica  ћирилица
24/09/2018 |  07:38 | Autor: TANЈUG

Tramp predsjedava sjednicom SB UN

Američki predsjednik Donald Tramp predsjedavaće u srijedu sjednicom SB UN. Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli najavljuje da će to biti najgledanija sjednica.
Savjet bezbjednosti UN-a (Foto: https://pbs.twimg.com) -
Savjet bezbjednosti UN-a (Foto: https://pbs.twimg.com)

Tramp je predsjedavao sastancima upravnih odbora, kabineta i učestvovao u televizijskim rijalitima, ali ove sedmice će u okviru aktivnosti tokom zasjedanja Generalne skupštine UN, on na sjednici Savjeta bezbjednosti UN kritikovati Iran, navodi Rojters.

Šef Bijele kuće će moći da predsjedava Savjetu bezbjednosti pošto SAD ovom mjeseca predsjedavaju tom 15-očlanom izvršnom tijelu UN. "Sigurna sam da će to biti najgledanija sjednica Savjeta bezbjednosti ikada do sada", rekla je Hejlijeva novinarima.

Ona je navela da nije planirano da se na toj sjednici usvoji neka rezolucija. Međutim, uprkos nepredvidljivoj Trampovoj prirodi, neke diplomate ne očekuju performans nalik rijalitiju u Savjetu bezbjednosti gdje će skoro svaku članicu predstavljati premijeri ili predsjednici, izuzev Rusije i Kine koje će reprezentovati najvjerovatniji ministri.

"Mislim da uopšte neće biti toliko zabavno", rekao je jedan visoki diplomata UN koji je želio da ostane anoniman.

Rojters navodi da je rijedak slučaj da se SB UN, uspostavljen 1945. godine prilikom osnivanja svjetske organizacije, sastane na nivou šefova država ili vlada. Biće ovo treći put da Savjetu bezbjednosti predsjedava predsjednik SAD, pošto je to dvaput učinio Trampov prethodnik Barak Obama - 2009. i 2014. godine.

Na pitanje šta misli o predstojećem Trampovom predsjedavanju Savjetu bezbjednosti, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je uz osmijeh rekao: "Ushićen sam".

On je dodao da ne vjeruje da će se tom prilikom čuti nešto intrigantno.