latinica  ћирилица
23/09/2018 |  16:14 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Prava slika stanja u Republici Srpskoj - tema i u Srbiji

Šta je prava slika stanja u Republici Srpskoj bila je tema i u Srbiji. Predstavnici Saveza za pobjedu, nakon što su nedavno optužili predsjednika Srbije da se miješa u izbore u BiH, sada su optužili i novinare da kreiraju sliku kakvu želi Milorad Dodik. Članovi srpske zajednice koji potiču sa ovih prostora odgovaraju da opozcija pokušava da ubaci sjeme razdora i među Srbe preko granice.

"Kad god dodjem u Srbiju, kažu mi 'Da je nama Milorad Dodik' mi bismo imali daleku jaču državu. 'Po tome je Milorad Dodik neki veliki državnik", rekao je predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Za takav stav građana Srbije, Dragan Čavić optužio je novinare i analitičare u Srbiji. Rekao je da novinari prenose neobjektivnu Dodikovu sliku stanja, pa je Savez za pobjedu predstavio svoju.

"Ne želimo da se miješamo. Samo tražimo da se predstavi objektivna slika, a ne može biti objektivna slika ako se poklapa sa slikom koju stvara vlast", dodao je Čavić.

"Mi imamo riješeno statusno pitanje, jedini koji to narušava je Dodik sa trećim entitetom", smatra predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Ne znamo od kojih novinara su se informisali, ali oki 20 članova akademske i poslovne zajednice, porijeklom iz Srpske koji su se sastali sa potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske, Nenadom Stevandićem, kažu da dobro znaju sve o podjelama i svađama u Srpskoj. Dok će koristi imati samo Sarajevo, propuštamo, navode, istorijkski trenutak u promijenjenim međunarodnim odnosima da riješimo srpsko pitanje na Balkanu.

"Јednistvo naroda u ovom presudnom casu, mislim da to u velikoj mjeri imamo. Naš narod to razumije, a svi koji lažno okušavaju da prizovu nejednistvo, dok istovremeno pozivaju na sukobe i nasilje, nisu oni koji žele iskreno jačanje i snagu Republike Srpske. Oni uspostavljaju politiku onih koji ne žele jaku Republiku Srpsku", istakla je Naučni saradnik Instituta za političke studije u Beogradu Bogdana Koljević. 

"SzP je podlegao tim pristicima i pokušava da dio javnosti okrene protiv rukovodstva Republike Srpske. Sada pokušavaju taj virus podjela da plasiraju u Srbiji. Mi ovdje razgovaramo sa svjesnim ljudima, doajenima, da sami odlučujemo o svojoj sdubini, a ne da to prepustim sarajevskom establišmentu i Srbima koji prihvataju da budu lojalni tom establišmentu", naglasio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevanadić.

U PDP ovaj put nisu optužili i predsjednika Srbije za miješanja u Izbore, ali su naveli da su podjele na dobre i loše momke počele kada je Dodik prije osam godina uključio državni vrh Srbije u predizbornu kampanju.

"Ne mogu vam reći koliko je bilo bolno kada je Tadić došao i rekao je Dodik opcija za koju trba glasati. Zato sam ja zahvlan Vučiću jer to ne radi", kaže Borenović.

"Predsjednik Srbije im je nedavno uputio politčki šamar", odgovorio je Stevandić.

Predstavnici Saveza za pobjedu naveli su i da nikakvi nemiri radikalni scenariji nisu u sklopu njihove kampanje i djelovanja.