latinica  ћирилица
23/09/2018 |  15:53 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

I. Sarajevo: Studenti Mašinskog fakulteta zadovoljni iskustvom u Njemačkoj

Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu zadovoljni su se vratili sa Univerziteta Duisbur Esen u Njemačkoj, gdje su tokom dvonedjeljne edukacije iz oblasti preduzetništva pokazali zavidno znanje i inovativnost. Učestvujući u projektu "Spreman za posao - Rebus plus", dobili su međunarodne sertifikate i matičnom fakultetu obezbijedili vrijedne softvere i računarsku opremu.

Priliku da na njemačkom univerzitetu, sa kolegama iz 14 zemalja, unaprijede znanje iz oblasti preduzetničkog inženjerstva, dobilo je 12 studenata Mašinskog fakulteta.

Ljeto su proveli u pripremama vlastitih biznis planova i inovacija, poput semafora koji štede energiju, pametnih stolova, saksija koje crpe energiju nastalu fotosintezom...

Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu prepoznao je važnost preduzetničkih kompetencija, koje je EU odavno ugradila i u osnovno i srednje obrazovanje.

"Kod nas se predmet preduzetničko inženjerstvo izučava već niz godina, tako da naši studenti, osim kompetencija inženjerskih, u ishodu imaju i preduzetničke kompetencije", kaže asistent Katedre za proizvodno mašinstvo Mašinskog fakulteta Istočno Sarajevo Ranka Gojković.

Projekat "Rebus +" i značajan je, jer se fokusira na studente tehničkih fakulteta.

Milija Krajišnik, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ističe da očekuju da će poslodavci prepoznati njihove vještine, odnosno, da će i studenti kroz obuku koju su stekli moći pokrenuti sopstveni biznis.

"Moram da kažem da je u okviru projekta izrađena jedna platforma na kojoj su postavljeni trening moduli, gdje studenti mogu da stiču znanja, odnosno da komuniciraju sa studentima iz različitih univerziteta od 14 koji su partneri", rekao je prodekan za nastavu Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Orašanin.

Uz trening platformu i softvere budućim generacijama studenata Mašinskog fakulteta poslužiće i vrijedna računarska oprema, 15 desk-top i lap-top računara, visokih performansi, korisnih i za druge nastavne discipline.