latinica  ћирилица
23/09/2018 |  15:49 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Osveštano spomen-obilježje na Starčevici

U banjalučkom naselju Starčevica osveštano je spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Za Republiku Srpsku život su dala 102 borca iz ove mjesne zajednice

Među 102 uklesna imena na spomenik palim borcima koji je danas otrkiven, nalazi se i ime Mirka Talića. On je nestao 1995. godine u Strojicama kod Šipova, a sahranjen 2001. godine. Njegova kćerka Gorana danas je otkrila spomenik u čast svom ocu i njegovim komšijama.

Predsjednik Boračke organizacije grada Banjaluka Goran Rogić rekao je da se otkrivanjem spomen-obilježja za 102 poginula borca iz naselja Starčevica čuva uspomena na ono što su oni uradili. Postavljanjem ovog spomenika odata im pošta i zahvalnost, poručio je resorni ministar Milenko Savanović.

"Mi se trudimo da oni ne budu zaboravljeni i da ovo mjesto posjećujemo i mi i omladina i buduća pokoljenja", rekao je Rogić.
"To je bilo vrijeme kada smo morali ponovo da uzmemo puške u ruke i da branimo svoj prostor, slobodu, svoje porodice i sve ono što nam pripada", rekao je Savanović novinarima.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da grad Banjaluka, zajedno sa boračkom organizacijom, privodi kraju izgradnju spomenika u većim gradskim naseljima, te da će nakon toga pažnja biti usmjerena na gradnju centralnog spomen – obilježja.

"U prošloj i ovoj godini završili smo nova spomen-obilježja u Zalužanima, Laušu i u Dragočaju, a urađena je i rekonstrukcija i obnova još desetak spomen-obilježja od Verića i Stričića do Motika i drugih lokacija", naveo je Radojičić.

Otkrivanju i osveštanju spomen-obilježja na Starčevici prisustvovali su, osim porodica poginulih boraca, i predstavnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, javnog, političkog i privrednog života grada Banjaluka i Republike Srpske.