latinica  ћирилица
23/09/2018 |  15:44 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Bijeljina: U angio-sali urađene kompleksne operacije na koronarnim krvnim sudovima

Mladi ljekari Bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini uradili su u angio-sali nekoliko najkompleksnijih procedura na koronarnim krvnim sudovima.

Iz ove zdravstvene ustanove ističu da je ovo veliki uspjeh za bolnicu u kojoj je 2014. godine otvorena angio sala. Јoš veći uspjeh je činjenica što je operaciju izveo mladi bijeljinski ljekar Aleksandar Јanjičić, zajedno sa timom doktora iz ove bolnice i ljekara sa Instituta za kardiovaskulerne bolesti Dedinje.

U bolnici u Bijeljini prethodnih dana urađeno je nekoliko najkomoleksnijih, nazahtjevnijih procedura u oblasti interventne kardiologije, koje se rade u veoma malo ustanova na širem prostoru bivše Јugoslavije. Mladi doktor iz Bijeljine Aleksandar Јanjičić kaže da je ovo logičan slijed događaja i plod dugogodišnjog usavršavanja na najeminentnijim ustanovama u regionu i rezultat rada sa najeminentnijim stručnjacima. 

"Imali smo veliku čast i zadovoljstvo da ugostimo, a sada već da postane redovan član našeg tima, profesora Sinišu Stojkovića, koji je ne samo veliki stručnjak u oblasti sitio lezija, već i čovjek koji je član 'Evro -sitio' kluba", rekao je Јanjičić. 

Operativni zahvati na koronarnim arterijama koje su potpuno zapušene duže od tri mjeseca, često se nalaze tokom snimanja pacijenata koji nemaju nikakvih tegoba, pa su ovakve operacije neophodne radi obezbjeđivanja kvalitetnog života pacijenta. 

"Takvi pacijenti imaju za 30 posto lošiji, kako dugoročni, tako i kratkoročni mortalitet. S druge strane mnogo je važno istaći da pacijenti kojima se rekanališu takve arterije, imaju znatno kvalitetniji život u odnosu na pacijente kojima to nije učinjeno", dodao je Јanjičić.

Direktor Bolnice u Bijeljini Siniša Maksimović istakao je da je svim mladim ljekarima ove ustanove omogućena edukacija i pružena šansa da uspiju i grade sjajne profesionalne karijere.

 
"Mi smo u narednom periodu planirali, ne samo iz oblasti kardiologije, nego i drugih grana medicine da pošaljemo kolege na subspecijalizacije, jer time obezbijeđujemo vrhunski kadar koji će moći da se nosi sa svim problemima", naglasio je Maksimović. 

Oko 1.000 intervencija godišnje izvede se u angio sali u Bijeljini, koja je pored Kliničkog centra u Banjaluci jedina u Republici Srpskoj u kojoj se mogu raditi ove procedure. Maksimović se nada da će bolnica u Bijeljini uskoro formirati tim svojih doktora koji će pokrivati rad angio sale tokom cijele godine.