latinica  ћирилица
23/09/2018 |  14:03 | Autor: B92

Rusija: Izrael je kriv, kriminalna nemarnost

Ministarstvo odbrane Rusije je zvanično optužilo Izrael za obaranje ruskog vojnog aviona nad Sirijom, prenijeli su izraelski mediji.
Igor Konašenkov (Foto: Ministerstvo oboronы RF) -
Igor Konašenkov (Foto: Ministerstvo oboronы RF)

Rusko ministarstvo je navelo da je izraelska vojska odgovorna za "kriminalnu nemarnost".

U izveštaju u kome se detaljno navode okolnosti incidenta, Rusija je zaključila da ju je Izrael namerno obmanuo o planiranom udaru kraj Latakije, čime je spriječeno da ruski avion na vrijeme odleti na bezbjedno.

"Predstavljeni tačni podaci ukazuju da akcijama izraelskih borbenih pilota koji su doveli do gubitka života 15 ruskih vojnika nedostaje profesionalizam i da su bile akti kriminalne nemarnosti. Zato vjerujemo da krivica za tragediju ruskog Iljušina 20 leži isključivo na izraelskim vazduhoplovnim snagama i onima koji su donijele odluku da izvedu takve akcije", rekao je general major Igor Konašenkov, portparol Ministarstva.

Oštro kritikujući ponašanje Izraela u incidentu on je ocenio da izraelsko vojno rukovodstvo "ili ne poštuje nivo odnosa s Rusijom, ili nema kontrolu nad individualnim komandama ili komandujućim oficirima koji su razumjeli da će njihove akcije voditi do tragedije".

Rusija se takođe usprotivila tvrdnjama Izraela da je avion oboren kada su se izraelski avioni vratili na izraelsku teritoriju.

"Izraelski avioni su vidjeli ruski Iljušin Il-20 i upotrebili ga kao štit protiv protivavionskih raketa dok su oni manevrisali u regionu", rekao je portparol.

Rusija je poslala 310 obaveštenja izraelskoj vojsci od postizanja dogovora o saradnji, dodao je Konašenkov dok je Izrael obavijestio Rusiju samo 25 puta, iako je izveo više od 200 udara u Siriji za posljednjih godinu i po.

On smatra da je to izuzetno nezahvalan odgovor na sve što je Ruska Federacija uradila za Izrael i za izraelski narod nedavno.

Portparol je pohvalio ruske napore da se osigura povlačenje snaga koje podržava Iran na Golanskoj visoravni kraj izraelske granice i dodao da je 1.050 ljudi i 145 komada oružja uz 24 raketnih povučeno 140 kilometara na istok Sirije na zahtjev Izraela.

Rekao je i da Rusija radi na očuvanju jevrejskih grobova u Alepu i da ruski vojnici traže posmrtne ostatke izraelskih vojnika nestalih u akciji u ranijim sukobima.

U izviđačkom avionu "Iljušin Il-20" poginulo je 15 članova posade u ponedjeljak uveče, kada ga je sirijska protivvazdušna odbrana greškom pogodila poslije izraelskog udara kraj lučkog grada Latakije.

Izrael je za incident optužio sirijsku bezobzirnost, ali je ambasada Rusije u Tel Avivu na Tviteru objavila da su akcije izraelske ratne avijacije bile "neodgovorne i neprijateljske" i izložile ruski avion opasnosti.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane navelo da je izraelska vojska obaviještena u posljednjem minutu o izraelskoj operaciji i da su izraelski avioni koristili ruski avion kao štit.

Libanski medij Al Majadin u međuvremenu je najavio da Rusija planira da vazdušni prostor nad sirijskim teritorijalnim vodama Sredozemnog bude zatvoren do kraja vojnih vježbi 26. septembra.

U izveštaju se navodi da je odluku o zatvaranju vazdušnog prostora doneo Naconalni bezbjednosni savjet Rusije nakon obaranja aviona.

Isti medij je objavio ranije prošle nedjelje da je Rusija odbacila nalaze izraelske istrage o incidentu.

Izrael je odmah poslije obaranja aviona potvrdio udar na sirijsko postrojenje oružja, u kome su učestvovala četiri izraelska aviona "F-16", što inače ne čini.

U četvrtak je izraelska vojna delegacija otputovala u Moskvu da pokuša da smanji tenzije zbog obaranja aviona.

Ruskim kolegama su predstavljene informacije koje je Izrael imao prije napada i glavni nalazi početne istrage.

Izraelska strana je tvrdila da je obavijestila rusku vojsku u skladu s dogovorom o izbegavanju nenamjernih sukoba dvije zemlje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u utorak je izjavio da je do obaranja aviona doveo "lanac tragičnih slučajnih okolnosti", što je u Izraelu ocijenjeno kao ublažavanje početnih ocjena Ministarstva odbrane.