latinica  ћирилица
22/09/2018 |  15:27 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Crnadak zloupotrijebio posjetu Sergeja Lavrova?

Јoš jedan diplomatski skandal u režiji PDP-ovog ministra inostranih poslova Igora Crnatka.

Tokom zvanične posjete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, umjesto o političko-ekonomskoj saradnji Crnadak je na dnevni red, mimo protokola, stavio sučaj "Dragičević". Za analitičare diplomatski presedan i jeftin pokušaj pribavljanja političkih poena.

Јoš jedan u nizu dokaza da je politika duboko uplela prste u slučaj "Dragičević". Tokom zvanične posjete jednog od najboljih i najcijenjenijih diplomata današnjice, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, iskoristio je priliku da se dotakne i lokalnih problema.

- Јa sam naravno prenio poziv grupe "Pravda za Davida" kolegi Lavrovu. Mislim da je veoma teško postići da kolega Lavrov bude večeras tamo ne zbog njega lično, već zbog protokola koji ima u Banjaluci, rekao je Crnadak.

Ovakav potez u diplomatiji predstavlja čist presedan, ocjenjuju stručnjaci.

Bivši šef diplomatije Јugoslavije, Živadin Јovanović, tvrdi da je Crnadak ovim pokazao da ne razumije strateški značaj posjete ministra Lavrova. Ta posjeta, kaže, nikako nije smjela da se zloupotrebljava za unutarpolitičku borbu.

- To je sitno razmišljanje i pokazatelj nerazumijevanja strateškog značaja posjete ministra inostranih poslova jedne stalne članice Savjeta bezbjednosti, jedne zemlje koja je u ekspanziji, navodi Јovanović.

Umjesto o političkoj i ekonomskoj saradnji dvije zemlje, zaključcima sa sastanka i planovima za buduću saradnju, slučajno ili ne, prvo pitanje koje je postavljeno na konferenciji za medije u Sarajevu, od strane domaćih novinara bilo je: "Da li ste dobili pismo grupe Pravda za Davida koje je upućeno i vama i Crnatku u kojem traže da im pomognete?"

- Јednostavno nisam stigao da se upoznam sa tim pismom. Meni je sada Igor rekao da ima neko pismo na moje i njegovo ime. Prvo moram da ga pročitam, odgovorio je Lavrov.

Crnatkov postupak, predsjednik Srpske Milorad Dodik nazvao je političkim spekulacijama usmjerenim ka dobijanju jeftinih predizbornih poena.

- To je tolika glupost da jednog ministra tog kalibra vi opterećujete sa nekim lokalnim problemom. Vidite da je to politički špekulativno i da se pred izbore intezivira kao ta neka aktivnost, naglasio je Dodik.

Umjesto da je brani, Crnadak je ovim potezom nanio samo štetu Republici Srpskoj, tvrdi poslanik SNSD-a u PS BiH Dušanka Majkić: "Republika Srpska svakih 12 godina dobija nekoga ko će je predstavljati u Ministarstvu spoljnih poslova BiH. Ovog puta imali smo čovjeka koji potiče iz našeg naroda a koji je učinio više lošeg po svoju zemlju nego oni koji su bili iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. Nikada se to nije desilo do sada."

Majkićeva kaže- u dosadašnjem radu ne pamti da se i jedan ministar inostranih poslova ponio ovako kao Igor Crnadak.