latinica  ћирилица
22/09/2018 |  12:35 | Autor: TANЈUG

Abu Dabi, bivši operativac CIA uhapšen po potjernici Podgorice

Po potjernici Podgorice koja ga traži zbog sumnje da je bio dio logističke mreže za pripremu terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016, bivši operativac američke Centralne obavještajne agencije DŽozef Asad uhapšen je prije tri dana u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Policija Crne Gore (Foto: Uprava policije) -
Policija Crne Gore (Foto: Uprava policije)

Radio-televizija Crne Gore prenosi navode Pobjede da su SAD nakon saznanja o Asadovom hapšenju, putem sopstvenih diplomatskih veza, zatražile da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori.

Navodi se da takvu proceduru SAD praktikuju kada su američki državljani uhapšeni u inostranstvu, a ocjenjuje se da je, pošto je riječ o bivšem operativcu CIA, sasvim izvjesno da će se administracija u Vašingtonu potruditi da ne dođe do izručenja.

Podsjeća se da je Asada crnogorsko Specijalno tužilaštvo svojevremeno predložilo za svjedoka na suđenju za pokušaj terorizma, želeći da on objasni kako ga je, i zbog čega, angažovao Izraelac Aron Šaviv za operaciju u Crnoj Gori oktobra 2016. godine.

Navodi se da je, međutim, bivši operativac CIA izbegao svjedočenje pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD koji omogućava američkim državljanima da ne daju iskaz pred sudom ukoliko im to može štetiti u procesu.

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo je nakon toga donijelo naredbu za sprovođenje istrage protiv DŽozefa Asada.