latinica  ћирилица
22/09/2018 |  08:52 ⇒ 09:00 | Autor: RTRS

Dječije pozorište Srpske pobjednik Međunarodnog festivala pozorišta za djecu

Dječije pozorište Republike Srpske pobjednik je jubilarnog, 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, jednog od najuglednijih evropskih, ali i svjetskih festivala.
Predstava Mačak u čizmama (foto: Dječije pozorište Republike Srpske) -
Predstava Mačak u čizmama (foto: Dječije pozorište Republike Srpske)

Međunarodni žiri u sastavu: Henrik Kohler, danski glumac, upravnik Teatercentruma – razvojnog centra dramskih umjetnosti za djecu i mlade i organizator Aprilfestivala posvećenog pozorištu za mlade,Đula Urban, mađarski reditelj, profesor i dramski pisac i Marijana Prpa Fink srpska glumica, profesorka i teatrolog donijeli su odlukuda se u konkurenciji od 14 teatara iz 12 država gran-pri, nagrada za najbolju predstavu u cjelini, dodijeli predstavi "Mačak u čizmama" Dječijeg pozorišta Republike Srpske, saopšteno je iz Dječijeg pozorišta.

Prema ocjeni žirija: "Predstava 'Mačak u čizmama' kroz ideju: da je promišljanje životnih situacija najbolji put do uspeha, promoviše sklad između znanja i veštine, kao i kreativnosti i mašte. Izražajnim scenskim jezikom, izvanrednom kolektivnom glumačkom igrom i animacijom lutaka i objekata na sceni, ova predstava donosi čaroliju u svet dečije mašte i briše granicu između mogućeg i nestvarnog."

Nagradu u ime Dječijeg pozorišta Republike Srpske preuzeo je Vladan Zubac, izaslanik direktora predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Dječije pozorište Republike Srpske se, i ovaj put, u najboljem svjetlu predstavio publici, gostima i žiriju subotičkog festivala i potvrdilo da godinama i u kontinuitetu nudi visokokvalitetne predstave obzirom na to da je i 2009. godine na ovom festivalu predstavi „Foklorna magija“ dodijeljen gran-pri.

"Mačak u čizmama" u režiji Todora Valova iz Bugarskepremijeru na daskama Dječijeg pozorišta Republike Srpske doživio je u oktobru 2016. godina, a na 19. Međunarodnom lutkarskom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu 2017. godine ova predstava je donijela glumačku nagradu Aleksandri Spasojević i Božani Bijelić.

Scenograf predstave je Stefka Kjuvlijeva, a kompozitor Plamen Mirčev-Miron, a u predstavi igraju: Božana Bijelić, Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Đorđe Јanković, Duško Mazalica i Slobodan Perišić.