latinica  ћирилица
21/09/2018 |  13:25 | Autor: SRNA

Grabovac: Prioritet ekshumacija srpskih grobnica na Ozrenu

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac naglašava da prioritet u procesu traženja nestalih u BiH mora biti ekshumacija izmještenih srpskih grobnica na području Ozrena i Vozuće, te poznatih masovnih i pojedinačnih grobnica u Posavini.
Marko Grabovac - Foto: SRNA
Marko GrabovacFoto: SRNA

Grabovac je rekao Srni da je neprihvatljivo da u ladicama Tužulaštva BiH godinama čeka više desetina zahtjeva udruženja porodica poginulih i nestalih iz Republike Srpske za ekshumacijama srpskih masovnih grobnica na području Federacije BiH.

On ukazuje da najveću odgovornost u ovom procesu snosi Institut za nestala lica BiH, posebno Tužilaštvo BiH, bez čije naredbe ekshumacije ne mogu biti vršene.

Prema njegovim riječima, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH moraju insistirati na ovom pitanju da bi agonija konačno bila riješena, jer članovi porodica umiru i neće dočekati da saznaju istinu o sudbini najmilijih.

Grabovac je rekao da porodice poginulih i nestalih na području Broda traže više od 40 nestalih Srba.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" ili "Farz".

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine u ofanzivi 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.