latinica  ћирилица
21/09/2018 |  11:48 ⇒ 11:50 | Autor: SRNA

Zvanična posjeta Kitarovićeve BiH - državna tajna

Zvanična posjeta predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović BiH u maju proglašena je za državnu tajnu, mada za to nema nikakvog objašnjenja, navode hrvatski mediji.
Članovi Predsjedništva BiH sa Kolindom Grabar Kitarović - Foto: klix.ba
Članovi Predsjedništva BiH sa Kolindom Grabar KitarovićFoto: klix.ba

Afera u vezi sa putem Kitarovićeve izbila je u času kada je Dario Јuričan, koji priprema film o gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, koji je pod istragom Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, pitao Kitarovićevu šta je radila u BiH od 14. do 16. maja?

Prema zvaničnim podacima, Kitarovićeva je tada posjetila BiH povodom otvaranja Konzulata Hrvatske u Vitezu, a sastala se i sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Јuričan je tražio faksimil putnog naloga hrvatskog predsjednika da bi utvrdio da li je Kitarovićeva imala još susreta i da li je posjetila još neko mjesto u BiH. Međutim, dobio je odbijenicu.

"Putni nalozi predsjednika Hrvatske klasifikovani su stepenom tajnosti `ograničeno`", piše u odgovoru kabineta hrvatskog predsjednika, uz pozivanje na Zakon o tajnosti podataka.

Povjerenik za informisanje Hrvatske već je presudio da kabinet predsjednika nema pravo da putne naloge proglašava službenom tajnom.

Pretpostavlja se da je autor filma doveo u vezu posjetu Kitarovićeve i činjenicu da je Milan Bandić iz Pogane Vlake, sela u kojem je, kako kaže, sagradio majci "najveću kuću" u kojoj ponekad i sam boravi.

Hrvatski mediji ističu da ovo nije jedini slučaj da se posjete Kolinde Grabar Kitarović proglašavaju za državnu tajnu.

Prije više od godinu dana mediji su tražili putni nalog njenog službenog puta u SAD. Nakon dugotrajnog upravnog postupka, Kancelarija povjerenika za informisanje odlučila je da faksimil naloga za službeni put predsjednika u inostranstvo ne može biti državna tajna.

Hrvatski mediji spekulišu o razlozima tajnovitosti hrvatskog predsjednika i, kako se navodi, paničnog straha da se daju detalji zavaničnih posjeta BiH i SAD.