latinica  ћирилица
21/09/2018 |  11:25 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Počeli "Ćorovićevi susreti" u Gacku

Dodjelom nagrade "Vladimir Ćorović" za životno djelo u oblasti istoriografije, akademiku Јovanki Kalić, sinoć su u Gacku, počeli 20. "Ćorovićevi susreti" pisaca i istoričara. U okviru književnog dijela ove manifestacije "Srpska proza danas", u Bileći će večeras biti uručeno priznanje "Svetozar Ćorović" piscima Dragiši Kaleziću i Ranku Risojeviću.

Međunarodni skup istoričara u Gacku za dvije decenije postojanja okupio je eminentne naučnike iz oblasti istoriografije, koji su raspravljali o važnim temama iz različitih oblasti istorije.

Nagrada "Vladimir Ćorović" po odluci stručnog žirija, ove godine dodijeljena je akademiku Јovanki Kalić, za životno djelo. Akademik Kalić stručnjak je za srednji vijek, a njen rad priznat je u svjetskim naučnim krugovima.

Gatački odbor Prosvejte, odlučio je da ove godine uz glavnu nagradu, specijalnom Poveljom uvaži istoričara Milana Micića, za knjigu "Amerikanci srpski ratni dobrovoljci iz SAD-a".

Književni dio susreta "Srpska proza danas" počeo je u Bileći okruglim stolom o djelu Dobrila Nenadića, jednog od dobitnika nagarde "Svetozar Ćorović".

Planirano je otkrivanje biste književniku Radoslavu Bratiću, jednom od utemeljivača ove manifestacije, dok će nagarda "Svetozar Ćorović" biti uručena večeras ovogodišnjim laureatima, piscima Dragiši Kaleziću i Ranku Risojeviću.