latinica  ћирилица
21/09/2018 |  11:23 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Lavrov se sastao sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom Crnatkom (FOTO)

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u posjeti je BiH, gdje je prvo održao sastanak sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Sastanku u zgradi Predsjedništva prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović, te članovi Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na današnjem sastanku u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH založio se za dosljedno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, za cjelovitost BiH, ali se protivi demonizaciji Republike Srpske, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

"Ključna poruka Rusije je da je veoma zainteresovana da pomogne u BiH, gdje god mi mislimo da oni mogu da pomognu", rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On kaže da Rusi nemaju namjeru da se nameću, ali da su vrlo jasno pokazali želju da pomognu, te ponudili i multilateralne i bilateralne sastanke, i veoma su otvoreni za ekonomsku saradnju.

Lavrov se nakon toga u Sarajevu sastao i sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Lavrov je izjavio da Rusija na predstojećim Opštim izborima u BiH ima svoje favorite, a da su to oni koji su favoriti građana BiH.

"Mi nikada nikome ne preporučujemo za koga da glasa kada je riječ o izborima u drugim zemljama. Mi ćemo opet poštovati izbor građana i uvijek ćemo raditi sa onima kojima državljani BiH daju svoje povjerenje", istakao je on.

Crnadak je istakao da postoji snažna podrška Rusije Dejtonskom mirovnom sporazumu, potrebi unutrašnjih dogovora i uvažavanju uloge i nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH, što predstavlja kontinuiran doprinos stabilnosti u BiH.

Crnadak je, nakon sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim, izrazio zahvalnost Rusiji što ima principijelan stav kada je riječ o odnosima u BiH.

"Mi to izuzetno cijenimo", rekao je Crnadak.

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije doputovao je kasno noćas u zvaničnu posjetu BiH u okviru koje će boraviti u Sarajevu i Banjaluci, a na sarajevskom aerodromu su ga dočekali ruski ambasador u BiH Petar Ivancov i ljudi iz kabineta ministra inostranih poslova BiH.

Lavrov će u popodnevnim časovima doputovati u Banjaluku, gdje će razgovarati sa zvaničnicima Republike Srpske i posjetiti lokaciju gdje je položen kamen temeljac za izgradnju srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra.